Pobijedili Francusku, a rano im je za CFL

Omladinci Crne Gore, igrači koji imaju 17 i 18 godina, pokazali veliki potencijal na turniru “Stevan Ćele Vilotić”, u oktobru će u Podgorici igrati kvalifikacioni turnir za EP protiv Engleske, Austrije i Velsa, a rijetko ko od njih ima minutažu u crnogorskoj Prvoj ligi. Minute uglavnom sakupljaju u omladincima, Drugoj ligi ili u inostranstvu

21159 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Pobijedili Francusku, a rano je za ozbiljniju ulogu u CFL-u: Omladinci Crne Gore, Foto: FSCG
Pobijedili Francusku, a rano je za ozbiljniju ulogu u CFL-u: Omladinci Crne Gore, Foto: FSCG

Omladinci Crne Gore (U19) pokazali su i potvrdili veliki potencijal na jakom turniru “Stevan Ćele Vilotić” u Subotici. Momci Gorana Perišića pobijedili su Francusku 2:0, evropskog prvaka u tom uzrastu, tim koji je u svojim redovima imao fudbalere poput Matijsa Tela, prvotimca Bajerna, dok su na kraju turnira ubjedljivo pobijedili Mađarsku - 4:0.

Bez obzira na poraz od Srbije 3:0, drugo mjesto na jakom turniru, te dvije sjajne pobjede protiv selekcija fudbalski renomiranih zemalja, posebno Francuske - rezultati su koji značajno odudaraju od crnogorske fudbalske stvarnosti i svakodnevice, od izdanja mlađih uzrasnih kategorija posebno.

“Ovaj turnir nam je dobro došao i bio je prava uvertira za kvalifikacije - odigrali smo tri jake utakmice u osam dana, pobijedili smo Francusku koja ima zvijezde evropskog fudbala koji već vrijede milione, protiv Srbije smo bili slabi u prvom, dobri u drugom poluvremenu, dva gola smo primili iz penala, protiv Mađarske smo bili dominantni, vodili 3:0 na poluvremenu. Odličan turnir, prave provjere, možda i jače od onih koje nas čekaju u kvalifikacijama. Bilo je dobrih, ali i loših stvari koje ćemo pokušati da ispravimo, da nam se ne bi ponavljale”, kaže Perišić za “Vijesti”.

Crnogorska U19 reprezentacija biće u oktobru domaćin kvalifikacionog turnira za omladince - u Podgorici će gostovati Engleska, Vels i Austrija. Perišićevi momci pokušaće u jakoj konkurenciji da zauzmu jedno od prva dva mjesta i plasiraju se u elitnu rundu kvalifikacija.

Sedam igrača koji su nastupili u Beogradu znaju kako se to radi - Ognjen Milović, Miloš Vračar, Bodin Tomašević, Lazar Maraš, Andrija Bulatović, Marko Perović i Andrej Camaj bili su u martu ove godine dio kadetske U17 reprezentacije koju je na turniru elitne runde kvalifikacija za EP u Velsu samo pet minuta dijelila od plasmana na Evropsko prvenstvo.

U kombinaciji sa starijim igračima - 18-godišnjacima, Perišić je napravio dobar miks i ako ova selekcija u Podgorici ponovi izdanje iz Srbije, ako bude uz to i “pojačana” Vasilijem Adžićem iz Budućnosti i Velimirom Ljuticom iz Mornara, onda bi mogla zaista da napravi rezultat.

- Vjerujem da bi sa Adžićem i Ljuticom to bila druga priča. Oni su sada bili priključeni mladoj reprezentaciji, vidjećemo šta će biti u oktobru, sve ćemo uraditi u dogovoru sa kolegama selektorima - kaže Perišić.

Sve to lijepo djeluje na papiru.

A u praksi - gotovo nevjerovatno zvuči podatak da je samo jedan fudbaler sa turnira u Srbiji, iz ekipe koja je pobijedila Francusku, koja je deklasirala Mađarsku, standardan u Meridianbet 1. Crnogorskoj fudbalskoj ligi. U “jakoj” Crnogorskoj ligi, drugoj najslabijoj u Evropi po Uefinom rejtingu ako su parametar rezultati u internacionalnim takmičenjima.

Nisu u pitanju pioniri ili kadeti, već omladinci - 17-godišnjaci i 18-godišnjaci, gotovo formirani fudbaleri, momci koji su budućnost crnogorskog fudbala i koji žude za seniorskim takmičenjem.

- Volio bih da svi igraju našu Prvu ligu, ali nažalost nije tako. Klubovima je prioritet rezultat, nije ni sve do trenera, niti želim da se miješam u njihov rad. Samo kažem da mi je jako žao što nemaju veću minutažu u Prvoj ligi. Bilo bi mnogo bolje, i za njih i za crnogorski fudbal - kaže Perišić.

Kada, ako ne sada? Crnogorska liga, osim što je jedna od najgorih, jedna je i od najstarijih u Evropi, a klubovi su već nekoliko godina “dužni”, po pravilima FSCG, da imaju dva igrača mlađa od 21 godinu u postavi.

Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Talentovani vezista Andrija Bulatović, fudbaler Rudara, momak koji će tek u decembru napuniti 16 godina, jedini je fudbaler sa beogradskog turnira za kojeg može da se kaže da je prvotimac u CFL-u - da ma ozbiljnu ulogu u prvom timu. Solidnu minutažu u prvom timu ima njegov saigrač Stefan Golubović, strijalac protiv Francuske, koji je prošle sezone odigrao 15 utakmica za Rudar, na početku nove je dvije počeo, dva puta ušao sa klupe.

Ostali? Malo ko ima ozbiljniju ulogu, osim Adžića i Ljutica koji nisu bili u Srbiju. Zato sakupljaju minutažu u takmičenjima poput Druge crnogorske lige, Omladinske lige, a neki stasavaju u inostranstvu, uglavom u okruženju, čekajući da dobiju šansu u regionalnim velikanima poput Zvezde, Partizana, Rijeke...

“Nadam se da će se uskoro, barem što se tiče igrača koji su u našoj Prvoj ligi, stvari promijeniti, jer ti momci su već stasali za ozbiljnije uloge u seniorskim timovima”, zaključuje Perišić.

Gdje i koliko igraju momci koji su šokirali “trikolore”

Benjamin Krijestarac - brani za omladince AIK-a, Švedska.

Ognjen Milović - čuvar mreže omladinaca Koma, drugoligaša, rezerva u seniorskoj ekipi.

Miloš Vračar - standardan u Podgorici, drugoligašu.

Janko Vukićević - igra za omladince Sutjeske, ove sezone nije bio na klupi prvog tima.

Lazar Maraš - omladinci Budućnosti.

Luka Lečić - u Beogradu nosio kapitensku traku, igra za omladince Crvene zvezde.

Aleksa Vujović - sjedi na klupi prvog tima Petrovca i nastupa za omladince tog tima. Prošle sezone je odigrao dva meča za seniore.

Marko Perović - debitovao je prošle sezone za prvi tim Budućnosti, ove je ponekad na klupi, uz treninge sa prvim timom i mečeve u omladinskoj konkurenciji.

Andrej Camaj - igrajući za omladince još čeka zvanični debi za prvi tim Budućnosti. Prošle sezone je dva puta bio na klupi.

Nikola Medojević - iz prošlogodišnjeg drugoligaša, Mladosti DG, prešao u omladince Rijeke.

Strahinja Tešović - takođe član omladinske selekcije Rijeke, takođe došao iz Mladosti DG.

Romario Camaj - nosi dres omladinaca Dečića, trenira sa prvim timom.

Bodin Tomašević - prošle sezone debitovao za prvi tim Budućnosti, odigrao 90 minuta u važnoj utakmici za titulu, protiv Arsenala. U novoj sezoni minutažu, za sada, skuplja u omladincima.

Stefan Radojević - standardan u Beranama, drugoligašu.

Andrija Bulatović - standardan u Rudaru, prvoligašu. U decembru će napuniti 16 godina.

Milan Roganović - igrao za Zetu u Prvoj ligi kao 16-godišnjak, sada je u omladincima Partizana.

Dragan Miranović - iz Zete prešao u Crvenu zvezdu, gdje nastupa za omladinski sastav.

Marko Vračar - standardan u Podgorici, drugoligašu.

Vasilije Osmajlić - nastupa za prvi tim i omladince Berana.

Stefan Golubović - standardan ili ulazi sa klupe u Rudaru.

Balša Mrvaljević - standardan u drugoligašu, Podgorici.

Luka Bubanja - član Crvene zvezde, na pozajmici u omladincima beogradskog Grafičara.

Bonus video: