U evropskom vrhu bez pomoći države

Mini fudbal reprezentacija Crne Gore će u Ujedinjenim Arapskim Emiratima testirati snagu atraktivne grupe E, s Brazilom, Japanom i Bugarskom, ali bez pomoći države

4051 pregleda 3 komentar(a)
Prvaci Evrope po pobjedu i pehar pošli sopstvenim automobilima, Foto: SB Sabornog hrama
Prvaci Evrope po pobjedu i pehar pošli sopstvenim automobilima, Foto: SB Sabornog hrama

Iako u Crnoj Gori nema status sporta, mini fudbal je respektabilnog kvaliteta i u samom je evropskom vrhu. Potvrda tome je pobjeda podgoričkog SB Sabornog hrama u EMF Ligi šampiona u rumunskoj Oradei.

Prvaci Crne Gore su u šest dana vezali sedam pobjeda i ubjedljivo slavili u konkurenciji 28 ekipa - u finalu su čak sa 4:1 tukli prvaka Rumunije, ekipu Ajaks Galatija.

To je druga titula crnogorskog mini fudbala, pošto je 2017. godine slavio Dadi Eurozoks, a i reprezentacija Crne Gore bilježi sjajne rezultate, pošto je svih osam puta na evropskim prvenstvima prošla grupu, a najbolji plasmani bili su naslov viceprvaka i četvrto mjesto.

"Uspjesi su nevjerovatni, smatram i rezultat velikog talenta, jer nismo ni priznati kao sport, nemamo nikakvu pomoć države, niti smo pod okriljem Ministarstva sporta i mladih. Samo ogroman entuzijazam, pa eto, igrači su se sami potrudili da preko svojih klubova, sponzora se sakupi 20.000 eura kako bismo 24. oktobra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima debitovali na Svjetskom mini fudbal prvenstvu. U grupi smo E, sa Brazilom Japanom i Bugarskom, sa kojom smo bili i u grupi kvalifikacija i slavili sa 3:1. Bugari su bili drugi, a Austrija i Gruzija se nisu kvalifikovale. To je četvrto Svjetsko prvenstvo, na prethdona tri nismo otišli zbog nedostatka novca - priča za “Vijesti” Nebojša Kraljević, predsjednik Udruženja mini fudbal Crna Gora.

Ogromnom ljubavi i entuzijazmom Kraljević je organizaovao i Ligu šampiona u Herceg Novom
Ogromnom ljubavi i entuzijazmom Kraljević je organizaovao i Ligu šampiona u Herceg Novomfoto: Privatni album

Za razliku od futsala, koji je pod okriljem Fife, mini fudbal se igra na travi i ima igrača više u polu a i aut se izvodi rukama. Mini liga Crne Gore je u prošloj sezoni brojala 28 klubova, svega pet je dovoljno da se po Zakonu o sportu formira Savez, ali...

"Uputili smo dokumentaciju Ministarstvu sporta i mladih, čekamo, predugo i samo čekamo... Ovaj je sport jedan od najzastupljenijih i najomiljenijih u Crnoj Gori, pa smo jedne sezone u Ligi imali i sastav od 12 bivših reprezentativaca velikog fudbala a samo u Podgorici bilo je 48 ekipa, Boki 30.. Osim toga, brojni turniri i to ne samo ovog ljeta širom Crne Gore značili su i velikoj turističkoj promociji. A naši igrači sami uglavnom plaćaju sve, dok u inostranstvu su milionski budžeti, mini fudbal je priznat i čak je predsjednik Svjetske mini fudbal federacije - WMF, Filip Juda i savjetnik za sport predsjednika Češke. Bogatstvo kakvim su raspolagali azerbejdžanska Zira koju je SB Sabornog hrama elimnisao u polufinalu u Oradei, ali i prvak Rumunije Ajaks Galati, zavidno je. Ti klubovi imaju svoje autobuse, fizioterapeute, sve...- objasnio je Kraljević.

Mini fudbal je, prema njemu, žrtva statusu koji ima fudbal i Fudbalski savez Crne Gore.

"Mini fudbal nije pod okriljem Fifa, preporuka je WMF-a da se izborimo da budemo samostalan Savez, baš kao što je to u Rumuniji, Češkoj, Azerbejdžanu i svugdje drugo. Obećali su i jaku diplomatsku pomoć", zaključio je Kraljević.

Bonus video: