Luka Uskoković skoro deceniju u Mariboru: Izazov su mi velike utakmice

Od tinejdžerskih godina, statusa velike nade CG fudbala, povreda koje su ga odvajale od najveće pozornice, odrastanje, proslava titula i uspjeha, padovi... sve je to 27-godišnji defanzivac prošao s trofejnim slovenačkim klubom

8709 pregleda 3 komentar(a)
Luka Uskoković između Edina Džeka i Dušana Tadića, Foto: Luka Uskoković
Luka Uskoković između Edina Džeka i Dušana Tadića, Foto: Luka Uskoković

Fudbalski put crnogorskog internacionalca Luke Uskokovića nesvakidašnji je u modernom fudbalu - svih devet profesionalnih godina igra samo u jednom dresu, Maribora iz Slovenije. Od tinejdžerskih godina, statusa velike nade crnogorskog fudbala, povreda koje su ga odvajale od najveće pozornice, odrastanje, proslava titula i uspjeha, padovi... sve je to prošao s trofejnim klubom.

I tu nije kraj, pošto 27-godišnji štoper ima ugovor još pune dvije godine sa “ljubičastima”.

- Da, Maribor jeste veliki klub za domaće prilike i moram priznati da je atmosferu malo uzdrmao podatak da nemamo pobjedu već četiri utakmice. Taj poraz od Fenerbahčea i eliminacija iz Evrope nam je teško pala, mada su bili bolji u obje utakmice i možemo samo da žalimo što na žrijebu nismo imali više sreće. Šta reći, Prva liga Slovenije jeste jaka, jeste dobra odskočna daska, ali ipak je za više potrebno češće igrati protiv asova kakve ima Fenerbahče - Edina Džeka, Dušana Tadića... I poseban je osjećaj, trudiš se da pokažeš što više protiv takvih igrača - priča za “Vijesti” stameni, 193 centimetra visoki defanzivac.

Da je Uskoković uradio što je do njega u sudaru sa turskim velikanom, pokazuju ocjene. U prvoj u Istanbulu bio je uz golmana Juga najbolje ocijenjeni igrač “ljubičastih”, u drugoj jedan od trojice najboljih u domaćem sastavu.

- Nakon tih neuspjeha nadovezali su se loši rezultati u domaćem prvenstvu, a ja sam zbog prehlade pauzirao. No, siguran sam da ću biti spreman za večerašnji derbi u Ljubljani, gdje gostujemo Olimpiji od 20.15 sati. Dobro je da sada dolazi derbi, jer idealna je prilika da u njemu okrenemo točak u šampionatu i iziđemo iz trenutne krize. Biće to pravi derbi, tradicionalno prepun naboja, a za nas posebna prilika povratku na pobjedničke staze. Tačno je da me muči prehlada, ali igraću. Derbi moram da igram. Mada, u ovoj sezoni se već nameću četiri kluba kao ravnopravni kandidati u borbi za titulu, a pored nas i Olimpije, to su Celje i Koper - objasnio je Uskoković, koji ima tri titule prvaka Slovenije sa Mariborom.

Veliki potencijal odveo je Luku kao tinejdžera iz matične Budućnosti. Tačnije, želja ikone slovenačkog fudbala Zlatka Zahoviča da ga vidi u svom timu. Nametnuo se Uskoković, došao do statusa mladog reprezentativca i pohvala sa svih strana i primamljivih ponuda, ali... Povreda i dugotrajno liječenje pete, pa potom operacija i onda nakon što je zaigrao u mladoj ekipi “sokola” kod Mojaša Radonjića, povreda aduktora...

- Tačno je da je u svim fazama moje karijere bilo ponuda, interesovanja i to najviše u posljednjih pola godine. Ali, ne opterećujem se time, mada bih volio da idem stepenicu više i ako dođe ponuda kakvu želim, prihvatiću je. Ali, u Mariboru sam kod kuće, baš kao i u Crnoj Gori u koju dolazim kada god imam slobodnih dana. Slabije pratim klupski crnogorski fudbal, Budućnost samo kada imam vremena, ali zato ne propuštam da odgledam utakmice reprezentacije. Biće teško da se domognemo Evropskog prvenstva, ali ne i nemoguće - smatra Uskoković i dodaje:

- Nisam igrao za reprezentaciju još od uzrasta mlade selekcije, no na meni je da radim, igram što bolje i nadam se da ću i taj cilj ispuniti ubrzo.

Bonus video: