Rat u Ukrajini mu oduzeo tim, a onda je u Engleskoj napravio još bolji

Italijanski stručnjak Roberto de Zerbi u maju 2022. zbog rata morao da napusti Šahtjor - u septembru je "na mala vrata" ušao u Brajton i za godinu stvorio napačku mašineriju, ekipu koja dobija Junajted, Liverpul, Čelsi, Arsenal...

17673 pregleda 4 komentar(a)
De Zerbi, Foto: Reuters
De Zerbi, Foto: Reuters

Jedan dan može da promijeni sve, a to je Roberto de Zerbi čini se najbolje naučio.

Bio je to 23. februar 2022, italijanski stručnjak je sa svojim igračima iz Šahtjora uživao na treningu, a već narednog dana oko njihovog hotela u Kijevu padale su bombe.

De Zerbi je nakon početka ruske agresije na Ukrajinu odbio da napusti zemlju sve dok to nisu uradili njegovi igrači sa porodicima - u maju je, ipak, morao da ode.

"Jednog dana ću vratiti u Ukrajinu da završim posao, jer sam zbog rata izgubio tim i igrače - teško je to prihvatiti", rekao je De Zerbi za Sky sports.

De Zerbi dok je vodio Šahtjor
De Zerbi dok je vodio Šahtjorfoto: Shutterstock

Kako mu je jedan dan u Ukrajini promijenio sve, tako se nekoliko mjeseci kasnije, 18. septembra sve okrenulo, ali ovog puta sa mnogo ljepšim ishodom.

Grejem Porter tih dana je napustio Brajton i potpisao za Čelsi, a De Zerbi je dobio poziv da stigne u čuveno britansko ljetovalište.

Mnogi su tada sumnjali u njega, a samo godinu nakon odlaska iz Ukrajine (u maju 2023) sa "galebovima" je proslavio istorijski plasman u Ligu Evrope, a na 12 mjeseci od dolaska na "Falmer" stadion "razbio" je Mančester junajted na "Old Trafordu" (3:1).

Možda su sumnjali u njega, ali stručnjak iz Breše za godinu ne samo da je nastavio put koji je postavio Poter, već je od Brajtona napravio napadačku mašinu čiji mečevi se ne propuštaju, mašinu koja je osim Junajteda pobjeđivala velikane poput Liverpula, Arsenala, Čelsija...

Ove sezone Brajton je na pet mečeva Premijer lige upisao četiri pobjede i nastavio sa super igrama, a jedan od golova protiv Junajteda tokom kojeg su njegovi igrači razmijenili čak 30 pasova najbolje oslikava uticaj De Zerbija na ovaj klub i fudbal u Engleskoj.

A, sve to nakon što su mnogi njegovi aduti - poput Moisesa Kaiseda, Lenadra Trosara, Aleksisa Mekalistera ili Roberta Sančesa - pojačali druge engleske klubove.

"Od kada je De Zerbi stigao fudbal gledam i zamišljam na drugi način, to je najveća razlika. Fudbal jednostavno nije ono što sam do tada mislio da jeste. Sada znam svaki kutak terena, svaku poziciju, mnogo toga mogu da predvidim", objasnio je kapiten Brajtona Luis Dank.

Rat mu je, kako reče, oduzeo jedan tim, ali nekadašnji trener Šahtjora, Sasuola i Beneventa, na Ostrvu je napravio još bolji.

Bonus video: