Posljednja stranica Lige šampiona kakvu znamo: Najbolji fudbal kreće iz Milana, Pep želi povratak na "Vembli"

Posljednja sezona Lige šampiona u formatu na koji su ljubitelji fudbala navikli već godinama kreće večeras, a derbiji se igraju u “grupi smrti” - Milan dočekuje Njukasl i Sandra Tonalija, a PSŽ je domaćin Borusiji Dortmund. U Rimu okršaj crnogorskih majstora Adama Marušića i Stefana Savića

13983 pregleda 1 komentar(a)
Sve je lakše kada je osvojena toliko čekana titula u Ligi šampiona: Erling Haland i Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Sve je lakše kada je osvojena toliko čekana titula u Ligi šampiona: Erling Haland i Pep Gvardiola, Foto: Reuters

Kada se lopta danas zakotrlja u Milanu i Bernu, zvanično će krenuti posljednja priča Lige šampiona na kakvu je fudbalski svijet navikao, koja je tokom prethodnih tridesetak godina postala najbolje i najgledanije fudbalsko klupsko takmičenje na svijetu.

Utakmicama Milan - Njukasl i Jang Bojs - RB Lajpcig krenuće posljednja sezona Uefine elite u formatu sa grupama. Od naredne, Liga šampiona će biti poput košarkaške Evrolige sa 36 ekipa u velikoj grupi, nakon čega će najboljih osam direktno obezbijediti plasman u osminu finala, a preostalih osam biće poznato poslije plej-of mečeva ekipa koje su plasirane od 9. do 24. mjesta na tabeli.

A, do tada najbolji timovi Evrope kroz stari sistem pokušaće još jednom da “zagrle” čuveni srebrni pehar sa ušima.

Gvardiola: Sada će biti lakše

Novi “Vembli” biće treći put u posljedniih 15 godina domaćin finala Lige šampiona, a najveći favorit da se nađe u “hramu fudbala” ponovo će biti aktuelni šampion Mančester siti.

- Kakve su nam šanse da odbranimo titulu? Sada će biti lakše, jer je najteže osvojiti prvu Ligu šampiona. Možda zvuči nevjerovatno, ali tako se sada osjećamo - rekao je Pep Gvardiola, koji je 2011. na “Vembliju” vodio Barselonu do evropskog trona.

Prvi rival Sitija na putu ka odbrani titule biće Crvena zvezda, večeras od 21 sat.

- Zvezda igra agresivno, ne brani čovjek čovjeka, ali su spremni i na takvu igru. Brzi su u tranziciji, igraju u formaciji 5-3-2 i neophodno je da pročitamo njihovu igru - rekao je Gvardiola i pohvalio trenera “crveno-bijelih”, Baraka Bahara.

- Vidio sam da je prošle sezone bio u Makabiju iz Haife i da su imali tešku grupu sa Pari Sen Žermenom. Vidio sam šta je uradio i sa Makabijem protiv Mbapea i Mesija. Bili smo impresionirani hrabrošću. Vjerujem da će i sada njegov tim izaći sa sličnim stavom.

Osim Sitija, kao glavni favoriti Lige šampiona izdvajaju se Bajern Minhen, Real Madrid, Arsenal, Barselona, Pari Sen Žermen... Naravno, i svi ostali imaće svoje snove - uključujući i debitanta Union Berlin, kao i Antverpen, koji se u elitu vraća prvi put od daleke 1957. godine.

Za početak "grupa smrti"

Povratak na 'San Siro': Sandro Tonali
Povratak na "San Siro": Sandro Tonalifoto: Reuters

Prva noć nove sezone pod zvijezdama Lige šampiona nije mogla bolje da krene - mečevima grupe F, one za koju se još od žrijeba znalo da će biti “grupa smrti”.

Svako kolo donijeće po dva derbija u toj grupi, a večeras će se igrati u Italiji i Francuskoj - Milan će od 18.45 sati dočekati Njukasl, dok se od 21 čas u Parizu sastaju Pari Sen Žermen i Borusija Dortmund.

Utakmica na “San Siru” biće spefična za Sandra Tonalija - momak za kojeg se predviđalo da će dugo godina biti lider Milana ovog ljeta stigao je u Njukasl.

- Biće veoma lijepo vidjeti ga ponovo, jer smo igrali mnogo utakmica zajedno. Ipak, obojica smo profesionalci i kada meč počne - prijateljstvo ne postoji - poručio je defanzivac “rosonera” Fikajo Tomori.

Savić protiv Marušića

Posebno zanimljiv duel iz crnogorskog ugla igra se večeras u Rimu, gdje će Lacio i Adam Marušić dočekati Atletiko Madrid i Stefana Savića.

Fudbaleri Atletika na 'Olimpiku'
Fudbaleri Atletika na "Olimpiku"foto: Atletico de Madrid (X)

“Bjankoćelesti” i “kolćonerosi” nalaze se u zanimljivoj grupi sa Fejnordom i Seltikom, pa bi lako na kraju zajedno mogli do nokaut faze.

- Ići ćemo meč po meč, ali iz duela sa Atletikom moramo da izvučemo maksimum. Čeka nas Liga šampiona, najvažnije klupsko takmičenje na svijetu - poručio je trener Lacija Mauricio Sari.

2

kluba će debitovati u Ligi šampiona - Union Berlin i Antverpen, s tim da je tim iz Belgije 1957. igrao u nekadašnjem Kupu šampiona

8.

put će domaćin finala Lige (Kupa) šampiona biti stadion “Vembli” - nakon 1963, 1968, 1971, 1978, 1992, 2011. i 2013.

Bonus video: