Osmajićev prvi gol za klub gdje je Šenkli legenda, a elita se sanja više od 60 godina

Preston ima dvije šampionske titule još iz 19. vijeka, a nešto bliže izgleda 1938. kada je u Lankašir stigao posljednji veliki trofej - FA kup. Dio te generacije koja je stigla do pehara na starom "Vembliju" bio je i Bil Šenkli - fudbalska ikona sa Ostrva i čovjek koji se veže za rađanje velikog Liverpula

8262 pregleda 22 reakcija 9 komentar(a)
Osmajić slavi prvi gol na Ostrvu, Foto: Preston North End FC (X)
Osmajić slavi prvi gol na Ostrvu, Foto: Preston North End FC (X)

Preston Nort End duge 62 godine nije dio velikih priča u Engleskoj, posljednji put kada je igrao u Prvoj diviziji (današnja Premijer liga) šampion je bio Totenhem (posljednji put u istoriji), Šefild Venzdej drugi na tabeli, Vulverhemton treći...

Ipak, klub koji je ovog ljeta pojačao crnogorski napadač Milutin Osmajić, jedan je od mnogih kultnih sa Ostrva, a ove sezone nakon sedam rundi Čempionšipa počeo je stidljivo da sanja i konačan povratak u englesku elitu.

Momci Rajana Loua sinoć su zahvaljujući prvom golu Osmajića u Engleskoj (gdje je stigao prije tačno sedam dana) "okrenuli" Birmingem na svom "Dipdejlu" (2:1) i zadržali vrh tabele.

"Kada Osmajiću stvorimo šansu kao sinoć on se u takvim situcijama odlično osjeća i postiže golove - zbog takvih stvari smo i potpisali ugovor sa njim", rekao je Lou za klupski sajt.

Preston (pre)dugo nije dio elite, ima dvije šampionske titule još iz 19. vijeka, a nešto bliže izgleda 1938. kada je u Lankašir stigao posljednji veliki trofej - FA kup.

Dio te generacija koja je stigla do pehara na starom "Vembliju" bio je i Bil Šenkli - fudbalska ikona sa Ostrva i čovjek koji se uvijek veže za rađanje velikog Liverpula.

Ipak, prije nego što je postao jedan od najvećih trenera svih vremena i simbol "redsa" i "Enflida", Šenkli je (uz Toma Finija) izrastao u najveću igračku legendu Prestona.

Stadion Prestona i kop koji krasi lik Bila Šenklija i koji nosi njegovo ime
Stadion Prestona i kop koji krasi lik Bila Šenklija i koji nosi njegovo imefoto: Shutterstock

Uostalom kroz karijeru je nosio dresove samo dva kluba - jednu sezonu Karlajla i sve ostale do kraja Prestona, od 1933. do 1949.

Iako nije bio ni upola uspješan igrač kao što je kasnije postao trener, niko nikada nije uspio da nadmaši Šenklija po veličini u ovom klubu. Zbog svega i kop iza jednog od golova na "Dipdejlu" krasi njegov lik i nosi njegovo ime.

Bonus video: