Van Basten nakon haosa u Amsterdamu: Ukinite fudbal kad ne umijemo da se ponašamo na tribinama

"Taj meč ne treba ni da se nastavi već da se registruje službenim rezultatom 3:0 za Fejenoord, iako će navijači iz Roterdama reći da su mogli da postignu još koji gol, da to nije fer. I to je u redu - neka službeno bude 5:0"

7388 pregleda 1 komentar(a)
Jučerašnji neredi ispred Johan Krojf arene, Foto: Reuters
Jučerašnji neredi ispred Johan Krojf arene, Foto: Reuters

Trebalo je da bude praznik fudbala, holandski "klasiker" između Ajaksa i Fejenorda, a na kraju je ispao haos - nešto što je ranije bila rijetkost u toj zemlji, sada se sve češća dešava.

Nakon što je njihov tim već u 37. minutu gubio sa 3:0 od velikog rivala iz Roterdama, navijači Ajaksa najprije su ubacivanjem baklji i tučom natjerali sudiju da prekine meč, da bi nakon toga sve nastavili ispred "Johan Krojf Arene" i na ulicama glavnog grada Holandije.

"Imam li rješenje za ovo što se događa? Ne, nemam. Najbolja stvar koju odgovorni mogu da naprave jeste da ukinu profesionalni fudbal na određeno vrijeme. Jednostavno trebamo da prestanemo sa utakmicama", bio je razočaran i ljut legendarni Marko van Basten gostujući na "Ziggo TV".

Najviše što brine nekadašnju ikonu Ajaksa, Milana i Holandije, jeste što se sve ponavlja.

"Vidjeli smo organizovanu akciju navijača - ljudi su to uradili namjerno, imali su cilj da prekinu utakmicu i to su napravili", dodao je Van Basten.

Čuveni "labud iz Utrehta" smatra da rješenje nisu ni prazne tribine.

"Ne, mislim da to ništa ne bi donijelo - vidjeli smo da to nema veze sa fudbalom za vrijeme korone. Kako sam već naglasio - ako ne znamo da se adekvatno ponašamo na stadionima, ne treba ni da se igra fudbal. Nažalost, očigledno je da ne znamo da se ponašamo kako treba", istakao je Van Basten.

Smatra i da nema potrebe da se derbi koji je prekinut u 55. minutu nastavi.

"Treba da se registruje službenim rezultatom 3:0 za Fejenoord, iako će navijači iz Roterdama reći da su mogli da postignu još koji gol, da to nije fer. I to je u redu - neka službeno bude 5:0", zaključio je Van Basten.

Bonus video: