David Raja - golman koji bi mogao da nosi dres sa brojem 10

Arsenal je imao odličnog golmana, ali je Mikel Arteta odlučio da dovede još jednog - Davida Raju, momka koji zahvaljujući futsalu fenomenalno igra nogom, koji je preko nižih liga postao jedan od najboljih čuvara mreže na planeti

8307 pregleda 0 komentar(a)
Raja na debiju za Arsenal protiv Evertona, Foto: Reuters
Raja na debiju za Arsenal protiv Evertona, Foto: Reuters

Aron Ramsdejl je bio projektovana "jedinica" Arsenala na duži period, neko ko bi veoma brzo i u reprezentacije Engleske mogao da zamijeni Džordana Pikforda, a onda se ovog ljeta promijenilo sve.

Iako je Ramsdejl vrhunski golman, iako je imao sezonu za pamćenje, trener "tobdžija" Mikel Arteta odlučio je da na pozajmicu dovede Davida Raju iz Brentforda.

Možda za mnoge iznenađenje, ali ne i za one koji su prošle sezone pratili "pčelice" iz zapadnog Londona.

Španac je čuvajući gol Brentforda statistički bio najbolji golman Premijer lige, uostalom bio je prvi po broju odbranjenih šuteva (iz i van kaznenog prostora), a drugi po broju uhvaćenih lopti nakon ubacivanja protivnika.

Ipak, pored sjajnih golmanskih sposobnosti, jedan drugi podatak ga je možda i posebno preporučio za Artetin stil fudbala - a to je igra nogom.

Raja je tokom prethodne sezone imao najviše dodira sa loptom (čak 1.882) i najviše kompletiranih dugih pasova od svih golmana u ligi - 410.

Nakon jednog od njih Liverpul je 2021. primio gol, a poslije utakmice trener "redsa" Jirgen Klop nije krio oduševljene pasovima golmana Brentforda.

"Taj golman bi mogao da nosi dres sa brojem 10. Poslao je nekoliko nevjerovatnih lopti, upravo ono što je trebalo da se radi protiv nas", rekao je tada Klop.

Raja je prije 28 godina rođen u Barseloni, a kao dječak se osim čuvanja mreže često isticao i kao dobar igrač futsala.

"Vidi se da je u Španiji dosta igrao futsal, pa se osjeća veoma prijatno kada je lopta u njegovim nogama", objasnio je Stiv Drenč, Rajin prvi trener u Engleskoj. "Njegovo samopouzdanje sa loptom je nevjerovatno - bukvalno je kao da imate još jednog igrača u polju".

Kada je u pitanju Rajin početak, on je veoma rano napustio Kataloniju i tamošnji klub Kornelja kada je sa 16 godina dobio stipendiju Blekburna. Prvi dani nisu bili laki, išao je na pozajmicu u niželigaški Sautport, ali kada je dobio pravu šansu na "Ivud parku" znao je da je "zgrabi".

U julu 2019. uslijedio je poziv Brentofrda koji je tada igrao Čempionšip, ali je sa Rajom na golu ovaj klub dvije godine kasnije kroz plej-of na "Vembliju" uspio da dotakne zvijezde Premijer lige.

Sve nakon toga je mnogo poznatije, zaključno sa pomenutom prošlom sezonom...

Ramsdejl jeste vrhunski golman, ali ovog puta ne sumnjajte u Artetin izbor.

Bonus video: