Igra prijestola u Đironi: Katalonski san i moć Siti grupe

Đirona je senzacionalni lider španske La lige - ekipa koja je iz Segunde "pobjegla" prošle godine dio je grupe iz Abu Dabija u čijem vlasništvu je i Mančester siti

4868 pregleda 0 komentar(a)
Legenda Đirone: Krstijan Stuani, Foto: Girona FC (X)
Legenda Đirone: Krstijan Stuani, Foto: Girona FC (X)

Bravos - oni koji su gledali "Igru prijestola" (Game of Thrones) znaju da se radi o najbogatijem gradu koji se pominje u seriji.

Nešto manje je poznato da su mnoge scene iz tog fiktivnog mjesta snimane u Đironi, katalonskom gradiću na granici sa Francuskom kojem je upravo bogatstvo povezano sa grupom Mančester sitija pomoglo da odleti (pre)visoko.

Đirona je senzacija španske La lige, klub koji je igra četvrtu sezonu i najjačem rangu poslije sedam kola nalazi se na vrhu tabele - ispred "nedodirljivih" Reala i Barselone.

Naravno, novac koji "Siti fudbal grupa" - u čijem vlasništvu su još Mančester siti, Njujork siti, Melburn siti, Montevideo, Mumbaj siti, Jokohama, Sičuan i Lomel - donosi u Đironu nije ni približan onom koji završi na sjeveru Engleske.

Međutim, jeste dovoljan da na "Montilivi", stadion koji prima nešto više od 11.000 gledalaca, stignu Erik Garsija iz Barselone, Dejli Blind iz Bajerna...

Grupa iz Abu Dabija u klub je ušla 2017. i od tada ima oko 47 odsto udjela, a zanimljivo u Đironi ih je tada čekalo dobro poznato prezime - Gvardiola.

Riječ je o Pereu Gvardioli, bratu trenera Sitija Pepa, koji je tada imao oko 80 odsto udjela u klubu, a nakon ulaska Siti fudbal grupe zadržao je oko 44 odsto.

Veza između Đirone i Sitija tada je čvrtso uspotavljena, a mnogi igrači aktuelnog šampiona Evrope završavali su na pozajmici u Kataloniji.

Prvi dani pod pomenutom grupom nisu bili baš idelani, Đirona je završila u Segundi, a u Primeru se vratila 2022.

Stil igre koji forsira Pep Gvardiola u Sitiji i ovdje je vidljiv - kratki pasovi, visok presing, pa čak i odlična igra nogama golmana odlikuju i ekipu koji sa klupe vodi Migel Anhel Sančez Munjoz, poznatiji samo kao Mićel.

"Jo-Jo" trener konačno ima naklon Španije

Mićel ima 47 godina i iza sebe turbulentnu trenersku karijeru - nekadašnji vezista Rajo Valjekana (odigrao preko 300 utakmica za ovaj klub) najprije je upravo "pčelice" iz Valjekasa uveo u Primeru, da bi u eliti nakon sedam poraza zaredom dobio otkaz.

Nakon toga se vratio u Segundu, iz koje je u Primeru uveo Uesku, ali je i tamo dobio otkaz.

Uslijedio je novi povratak u niži rang španskog fudbala, sada u Đironu, kojoj je 2022. otvorio vrata elitnog ranga. Ovog puta nije bilo "jo-jo" efekta i povratka u nižu ligu, već je Mićel u prvoj sezoni "srušio" Real (pamte se četiri pogotka Tatija Kasteljanosa), a ove je odletio do visina koje niko nije mogao ni da zamisli.

Ukrajinski tandem, neuhvatljivi Savio, legenda Stuani...

Mićel je tokom ljeta ostao bez Kasteljanosa, zatim Oriola Romeua, Rora Rikelmea, Santi Buena, ali je ovaj stručnjak posložio još jači tim.

Osim pomenutih provjerenih igrača Garsije i Blinda, sve se u Đironi vrti oko Viktora Cigankova, svojevremeno velikog ukrajinskog talenta.

U napadu se istakao njegov zemljak Artem Dovbik, momak koji je golom u produžecima protiv Švedske Ukrajinu odveo u četvrtfinale Evropskog prvenstva 2020.

Osim njih nezaobilazan je mladi Brazilac Savio - sjajni dribler, koji je na startu sezone neuhvatljiv po lijevoj strani, stigao je na pozajmicu iz Troe.

Ipak, pravi lider ove ekipe, iako ove sezone manje igra, jeste vječni Kristijan Stuani - Urugvajac koji je svojim golovima doveo Đironu do elite.

Koliko dugo može da traje bajka Đirone? Možda bi sve moglo da bude jasnije već u subotu kada na "Montilivi" stiže Real.

Bonus video: