FS Ukrajine se buni zbog ruskih ekipa, a Ministarstvo sporta prihvatilo da se takmiči protiv sportista iz Rusije

Ukrajina je nedavno ukinula zabranu svojim sportistima da se takmiče protiv rivala iz Rusije i Bjelorusije, ipak nakon najave Uefe da će vratiti ruske ekipe do 17 godina, FS Ukrajine najavio bojkot

3632 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Na tačno godinu od početka Olimpijskih igara u Parizu, Ministarstvo sporta Ukrajine objavilo je da ukida zabranu svojim sportistima da se takmiče protiv sportista iz Rusije i Bjelorusije. Uslov je samo da Rusi i Bjelorusiji nastupaju pod neutralnom zastavom.

Dva mjeseca kasnije iz Uefe je stiglo saopštnje da će ruske ekipe uzrasta do 17 godina vratiti u svoja takmičenja. I ovdje je uslov bio da nastupaju bez zastave, himne, zvanične opreme i van ruske teritorije, uz obrazloženje "da djeca ne bi trebalo da budu kažnjena za postupke čija je odgovornost isključivo na odraslima".

Ipak, za razliku od Ministarstva sporta, Fudbalski savez Ukrajine ekspresno je reagovao i poručio da će zbog agresije na Rusije na tu zemlju, bojkotovati sva takmičenja u kojima će učestvovati ruske ekipe.

Očigledno je da je fudbal kao sport priča za sebe, ali čini se da je pomalo neočekivana reakcija iz ukrajinskog Saveza, posebno nakon što je praktično cijela zemlja prihvatila da se takmiči protiv sportista iz Rusije.

"Karijera sportiste prestaje bez takmičenja, veoma je dobro što su naši sportisto dobili priliku da se takmiče i pobjeđuju Ruse i Bjeloruse na međunarodnim takmičenjima", rekao je za "Politiko" Serhij Bezuhlij, trener ukrajinskih veslača, nakon ukidanja zabrane od strane Ministartsva sporta.

S druge strane FS Ukrajine, osim najavljenog bojkota pozvao je Uefu da promijeni odluku, a pozvao je i ostale zemlje da bojkotuju moguće utakmice protiv ruskih reprezentacija.

Za sada bojkot je zvanično najavio samo Fudbalski savez Poljske, dok BBC pominje i engleski i švedski savez.

Bonus video: