Novi dijamant iz La Masije: Lamin Jamal je budućnost i sadašnjost Barselone

Dječak od 16 godina već donosi razliku svaki put kada u dresu Barselone kroči na teren

6105 pregleda 3 komentar(a)
Lamin Jamal, Foto: Reuters
Lamin Jamal, Foto: Reuters

Ne tako davno iz čuvene Barsine škole izašli su Lionel Mesi, Andres Inijesta i Ćavi Ernandes, nakon njih i Ansu Fati, Dani Olmo, Gavi, ali upravo još od Mesija niko iz La Masije nije privukao toliku pažnju kao Lamin Jamal.

Dječak od svega 16 godina u aprilu je debitovao za Barselonu, a ove sezone je već postao igrač koji donosi razliku, koji svaki put kada kroči na teren sa sobom nosi ono zbog čega se dolazi na stadione...

Od navijača Viljareala dobio je aplauz nakon predstave protiv njihovog tima u avgustu, u međuvremenu je sa 16 godina i 68 dana postao drugi najmlađi igrač koji je nastupio u Ligi šampiona, a sredinom ove sedmice u remiju sa Majorkom čim je ušao u igru uspio je da "razdrma" Barsu koja je na Balearima gubila sa 2:1.

Sa sjajnom lijevom nogom, Jamal uglavnom igra po desnoj strani Barsinog napada, ali može da bude i klasični napadač, ofanzivni vezni... Zaštitni znak su mu driblinzi i odlična dodavanja, a dio repertoara koji posjeduje prikazao je upravo na meču sa Majorkom.

Poslije svega ne čudi što mnoge podsjeća na svog idola Lionela Mesija.

"On je toliko dobar u situacijama jedan na jedan da to ne smije da se ignoriše. Podsjeća me na Mesija", nije krio Barsin trener Ćavi Ernandes nakon meča na Balearskim ostrvima.

Jamal je dijete Barselone, rođen u tom gradu, od oca Marokanca i majke iz Ekvatorijalne Gvineje, a nastup za reprezentaciju Španije nikada se nije dovodio u pitanje.

Nakon što je igrao za mlađe selekcije "furije" - od U15 do U19 - Jamal je upisao i dva nastupa za seniorski tim Španije i odmah pokazao talenat i u toj velikoj selekciji.

Zatresao je mrežu na meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Gruzije i sa 16 godina i 57 dana postao najmlađi strijelac u istoriji španske reprezentacije.

La Masija je fudbalskom svijetu podarila još jednog dijamanta, čudo od djeteta koje sa 16 godina izgleda dovoljno zrelo da u budućnosti osvoji svijet.

Bonus video: