Nikad nismo počeli ovako slabo? Nikad Roma nije igrala ni dva evropska finala zaredom

Žoze Murinjo ponovo u centru pažnje - i brani se na samo sebi svojstven način

3386 pregleda 1 komentar(a)
Murinjo je već upisao tri poraza, a prošlo je samo šest kola, Foto: Reuters
Murinjo je već upisao tri poraza, a prošlo je samo šest kola, Foto: Reuters

Trener Rome Žoze Murinjo priznao je da početak ovosezonske avanture sa rimskim klubom njegov najgori start u trenerskoj karijeri.

"Vučica" je nakon šest kola na 16. mjestu Serije A sa samo dva boda iznad zone ispadanja, uz bilans od tri poraza, dva remija i jedne pobjede. Poraz od Đenove u četvrtak veče (4:1) bio je kulminacija katastrofalnog starta.

Murinjo je prethodno sjedio na klupi Porta, Čelsija, Reala, Intera, Mančester junajteda i Totenhema, a Romu je preuzeo 2021. godine.

Osvojio je dvije Lige šampiona - ali posljednju prije 13 godina, šest nacionalnih titula u Ligama petice - ali posljednju prije osam godina.

"Sindrom treće sezone" je, takođe, nešto što ga je često pratilo, u negativnom smislu, u mnogim klubovima koje je duže vodio, ali nigdje nije krenuo ovako slabo.

Roma se pojačala u ljetnjem prelaznom roku - stigao je napadač Romelu Lukaku, vezisti Renato Sančes i Leandro Paredes, defanzivac Husen Auar, ali umjesto napretka - stigao je najgori start u istoriji kluba.

"I najgori u mojoj karijeri", dodao je Murinjo.

Rimljani su sa Portugalcem prošle sezone završili šesti u Seriji A i igrali finale Lige Evrope. "Bitku za Budimpeštu" izgubili su penalima od Sevilje.

"Nikad Roma nije imala ovako loš start, ali nikad nije igrala ni dva evropska finala zaredom", branio se Murinjo na samo sebi svojstven način, nabrajajući rezultate iz prošlosti.

Roma je prvi osvajač Lige konferencija, najmlađeg Uefinog klupskog takmičenja - 2022. godine, u prvoj Murinjovoj sezoni.

"Ovo je tim koji imamo, i u dobru i u zlu. Moramo da idemo naprijed - nema vremena za žaljenje," rekao je Murinjo.

Jedina njegova pobjeda ove sezone u prvenstvo nije bila "obična" - čak 7:0 protiv Empolija.

"Bolje sedam puta 1:0, nego jednom 7:0", čuvena trenerska floskula možda bi više prijala Murinjovom stili, ali ovoga puta nije tako.

Roma u nedjelju veče dočekuje Frozinone, potom gostuje Kaljariju, pa čeka Moncu.

„Možda ću pokazati svoja osjećanja iza kulisa, jer ovo zaista utiče na mene emotivno, posebno imajući u vodi moj odnos sa navijačima, ali sada moramo da razmišljamo o narednom meču. I to je već za nas velika utakmica".

Niko to još nije rekao, niko nije napisao, ali Murinjo je već pod velikim pritiskom i možda nije daleko dan kada će se spekulisati o njegovom nasljedniku.

Osim u slučaju da "vučica" krene da pobjeđuje.

Bonus video: