VAR i engleske sudije - nešto tu ne štima

Lista grešaka koje je priznalo Udruženje sudija (PGMOL) je preduga

5785 pregleda 6 komentar(a)
Luis Dijaz na meču sa Totenhemom, Foto: Action Images via Reuters/Peter Cziborra
Luis Dijaz na meču sa Totenhemom, Foto: Action Images via Reuters/Peter Cziborra

Kada su sudije griješile prethodnih decenija, često su mogle da se čuju teorije zavjera. Na Ostrvu je najčešće na udaru bio Mančester junajted, zbog čuvenog “Fergijevog vremena” i golova duboko u nadoknadi, ali je VAR otkrio koliko su engleske sudije zapravo loše.

Iz kola u kolo se dešavaju nestvarne greške na terenu, u VAR sobi ili u komunikaciji, a posljednja koja je izazvala kontroverze dogodila se na utakmici Totenhem - Liverpul. Luis Dijas je postigao regularan gol, počeo da ga slavi, a linijski sudija je podigao zastavicu. VAR sudije su vidjele da nije ofsajd, ali nisu znale da su njihove kolege poništile pogodak, već su im poručili da potvrđuju odluku na terenu?! Igra je krenula, na semaforu je ostalo 0:0, a “redsi” su izgubili autogolom Žoela Matipa u 96. minutu i zbog svega još više bili ljuti na sudije. Izvinjenje je odmah stiglo, ali je bilo uzaludno.

“Skaj sports” je izdvojio sve velike greške u ovoj i prošloj sezoni zbog kojih se Udruženje sudija (PGMOL) izvinilo.

KRISTAL PALAS - ASTON VILA 3:1, 20. avgust 2022: Endi Madli je promijenio odluku da svira penal za domaće nakon što je pregledao snimak, iako je bilo očigledno da je Luka Dinj igrao rukom.

ČELSI - VEST HEM 2:1, 3. septembar 2022: Suđen je nepostojeći faul Džeroda Bouvena nad Eduarom Mendijem, zbog čega je poništen izjednačujući gol “čekićara” u finišu meča.

NJUKASL - KRISTAL PALAS 0:0, 3. septembar 2022: Autogol Palasovog Tajrika Mičela je poništen, jer su arbitri pogrešno ocijenili da je Džo Vilok smetao golmanu Visenteu Guaiti.

MANČESTER JUNAJTED - ARSENAL 3:1, 4. septembar 2022: Pogodak Gabrijela Martinelija nepravedno poništen, jer su VAR sudije pogrešno procijenile da je Martin Edegord u začetku akcije faulirao Kristijana Eriksena.

FULAM - ASTON VILA 3:0, 20. oktobar 2022: Daglas Luiz je dobio crveni karton nakon koškanja sa Aleksandrom Mitrovićem, iako je srpski napadač njega udario glavom.

NOTINGEM FOREST - BRENTFORD 2:2, 5. novembar 2022: Brentfordu je dosuđen penal, iako se na snimku vidjelo da je Din Henderson imao minimalan kontakt sa Joanom Visom.

ASTON VILA - MANČESTER JUNAJTED 3:1, 6. novembar 2022: Dinj je pogodio iz slobodnog udarca, ali se na snimku poslije meča vidjelo da je sudija previše udaljio živi zid.

BRAJTON - LIVERPUL 2:1, 29. januar 2023: Fabinjo dobio samo žuti karton zbog divljačkog starta sa leđa na Ivanu Fergusonu.

KRISTAL PALAS - BRAJTON 1:1, 11. februar 2023: VAR sudija Džon Bruks je pogrešno povukao ofsajd linije i poništio gol beka gostiju Pervisa Estupinjana na samom startu meča.

ARSENAL - BRENTFORD 1:1, 11. februar 2023: Gol Ajvana Tonija za remi je priznat, ali sudija Li Mejson na snimku nije vidio da je Kristijan Nergord, koji je učestvovao u akciji, bio u ofsajdu.

EVERTON - MANČESTER SITI 0:1, 26. februar 2022: Sudija Pol Tirni i njegov kolega iz VAR sobe, Kris Kavana, nisu vidjeli očigledno igranje rukom Rodrija, zbog čega nije bilo ni penala.

TOTENHEM - BRAJTON 2:1, 8. april 2023: Pjer-Emil Hejbjerg je faulirao Kaorua Mitomu u šesnaestercu, ali je sudija Stjuart Atvel odmahnuo rukom, što je potvrdio i Majkl Salisburi iz VAR sobe.

MANČESTER JUNAJTED - VOLVS 1:0, 14. avgust 2023: Andre Onana oštro startovao na Sašu Kalajdžića, VAR sudija Džonatan Mos nije ni pozvao kolegu Sajmona Hupera da pogleda snimak.

TOTENHEM - LIVERPUL 2:1, 30. septembar 2023: Daren Ingland nepravilno reagovao na odluku kolega sa terena kod regularnog gola Dijasa.

Bonus video: