Zlatko Dalić o "događanjima naroda": U Titogradu me dočekao miting ispred hotela, ali meni je bilo fantastično

Selektor Hrvatske je tokom igračke karijere proveo pola godine u Budućnosti - vrlo ugodnih šest mjeseci, kako i sam kaže, na pamti samo po fudbalu

34268 pregleda 72 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Proslavljeni selektor Hrvatske Zlatko Dalić, tvorac mundijalskog srebra 2018. i bronze na SP 2022. na klupi "vatrenih", dio svoje igračke karijere, poznato je - proveo je u podgoričkoj Budućnosti.

Zapravo, titogradskoj - bila je zima na prelazu iz 1988. u 1989. kada je Stanko-Špaco Poklepović, tadašnji trener Budućnosti, pozvao da dođe na pozajmicu iz splitskog Hajduka.

Dalić se u sjajnoj generaciji Budućnost zadržao pola godine - do ljeta 1989, kada se vratio u Split, raskinuo ugovor sa Hajdukom i prešao u mostarski Velež.

U intervju datom Mariju Staniću, autoru TV serijala "(Ne)uspjeh prvaka", Dalić je evocirao uspomene na taj period, prisjetio se i nekih interesantnih detalja.

"Pokojni Stanko Poklepović me nazvao da dođem u Podgoricu, i Budućnost. Isto nešto novo za mene, a Budućnost strašna - Peđa Mijatović je bio najbolji, Brnović, Željko Petrović, Grof Božović, Saša Petrović... Vrhunska generacija. Dolazim dolje i tad počinju ona previranja u Jugoslaviji", kaže Dalić i objašnjava još detaljnije:

"Ja dolazim u Titograd prvi dan, prva noć ustvari - veliki miting ispred hotela. Tad kreću mitinizi, počinje raspadnja države, meni sve čudno..."

Na talasu Antibirokratske (AB) revolucije - mitinzima održanim 10. i 11. januara 1989. smijenjen je kompletan državni vrh Crne Gore, što je značajno uticalo na kasnije političke procese, povezanim sa ratom u okruženju i raspadom bivše Jugoslavije.

Uprkos tome, Daliću je u Titogradu bilo jako ugodno.

"Ja sam proveo pola godine u Titogradu, zaista je tad bila problematična situacija u Jugoslaviji, znate šta se dešavalo, ali ja se tih šest mjeseci ni u jednom momentu nisam osjećao loše ili negativno, zaista je oko mene bila prelijepa atmosfera, korektno i odgovorno sa svih strana... I zaista su tada bila ta pusta previranja, ali ja kao čovjek koji je došao iz Hajduka, kao Hrvat, nisam doživio nijednu neugodnost. I tih šest mjeseci su bili fantastični za mene", kaže Delić.

Ne samo van terena.

"Igrao sam tamo, imao dobrih pola godine i nakon toga sam otišao u Velež".

Dalić je sada najdugovječniji i najuspješniji selektor Hrvatske, koju je osim do mundijalskih medalja u Rusiji i Kataru odveo i do srebra u Ligi nacija, a naredni projekat je Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024.

Bonus video: