Iz Fergijevog Aberdina među "sokole": Poziv Crne Gore je nešto posebno

Slobodan Rubežić, 23-godišnji defanzivac škotskog Aberdina i novo ime u reprezentaciji Crne Gore, govori za “Vijesti”

16119 pregleda 77 reakcija 9 komentar(a)
Moja želja je bila da igram za Crnu Goru: Rubežić, Foto: Aberdeen FC
Moja želja je bila da igram za Crnu Goru: Rubežić, Foto: Aberdeen FC

Nije ponikao na Ostrvu, ali u Crnu Goru stiže kao tipični ostrvski štoper - visok, snažan i hrabar - i to iz kluba i grada koji su proslavili ser Aleksa Fergusona prije nego što je najveći britanski trener svih vremena sa Mančester junajtedom promijenio istoriju fudbala.

Slobodan Rubežić, 23-godšinji defanzivac škotskog Aberdina, novo je ime na spisku selektora Crne Gore Miodraga Radulovića za vjerovatno odlučujući meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. protiv Srbije, kao i za prijateljski duel sa Libanom u Podgorici.

Utakmica sa Srbijom igra se u Beogradu 17. oktobra, pa će se tako Rubežić u prvom takmičarskom meču u dresu “sokola” naći u gradu u kojem je rođen.

- Neće mi biti čudno zbog takve situacije. Iskreno, zato što je to sve sport i to je nešto što je normalno. Može samo da mi bude lijepo da sa svojim nacionalnim timom dođem i predstavim ga u najboljem mogućem svjetlu - govori Rubežić za “Vijesti” nakon što je za vikend sa Aberdinom proslavio pobjedu nad velikim Rendžersom (3:1), a pred nove izazove u Ligi konferencija.

Poziv koji se sanja

Da li je poziv selektora Radulovića bio iznenađenje?

- Da, pozitivno - to je nešto što svako sanja kad počne da se bavi fudbalom. Bio sam u kontaktu sa selektorom, koji me je pratio još od Novog Pazara. Mnogo sam srećan što sam dobio poziv za reprezentaciju Crne Gore, to je nešto posebno - ne krije Rubežić.

12

utakmica odigrao je Rubežić za Aberdin od početka sezone - osim protiv Stirlinga i Hibernijana na svakoj je na terenu proveo svih 90 minuta. Igrao je protiv Seltika, Ajntrahta (Liga konferencija), dok je za vikend komandovao odbranom u pobjedi nad Rendžersom (3:1), nakon koje je smijenjen trener "policajaca" Majkl Bil

Rubežić je ponikao u Vojvodini, nosio je dresove Čukaričkog i bugarske Arde, ali najbolje partije prije Aberdina pružao je u Novom Pazaru. Zbog toga je od navijača tog kluba dobio i mural u gradu. A, šta od njega mogu da očekuju navijači Crne Gore?

- Da ću uvijek dati sve od sebe. Posebno je kada se daješ za nacionalni tim - tada se daješ najviše. Moja želja je bila da igram za Crnu Goru i sve ću od sebe dati da doprinesem dobrim rezultatima i uspjesima - istakao je Rubežić.

Rubežić tokom nedavnog meča sa Rendžersom
Rubežić tokom nedavnog meča sa Rendžersomfoto: Aberdeen FC

Nikšić obilježio moje djetinjstvo

Iako je rođen u Srbiji, Rubežić od malih nogu ima posebnu vezu sa Crnom Gorom.

- U Nikšiću mi je rođena majka i njena cijela porodica, tako da mi je Nikšić uvijek u srcu, to je mjesto koje je obilježilo moje detinjstvo.

Nove saigrače u reprezentaciji tek će da upozna pred mečeve sa Libanom i Srbijom, osim jednog momka...

- Od saigrača poznajem Stefana Lončara - on mi je blizak rođak, ja kažem brat, pošto je i mojoj majci djevojačko prezime Lončar. Čuo sam se samo s njim i biće mi mnogo drago da ga vidim poslije dužeg vremena - naglasio je Rubežić.

Slobodan Rubežić
foto: Aberdeen FC

Ovdje će Ferguson uvijek biti ikona

Rubežićev Aberdin je jedan od velikana škotskog fudbala, klub koji je četiri puta bio šampion države, a ima i dva evropska trofeja - Kup pobjednika kupova i Superkup. Tri od četiri titule Donsima je donio Aleks Ferguson - posljednju 1985, a od tada Škotska ima samo dva prvaka, Seltik i Rendžers.

- Ovo je mnogo velik klub, sa mnogo velikom istorijom. Klub koji ima veliku težinu kada igraš za njega i u kom se računa samo pobjeda, a ja to volim. A Ferguson? On će se pominjati uvijek. Veliki Aleks Ferguson je obilježio istoriju Aberdina i uvijek će biti ikona ovog kluba - kaže Rubežić.

Bonus video: