EURO 2028 na Ostrvu, Turska odustala jer sa Italijom želi šampionat četiri godine kasnije

Za dodjelu domaćinstva oba turnira potrebno je odobrenje Izvršnog komiteta Uefa, na sastanku u Nionu 10. oktobra

4005 pregleda 0 komentar(a)
Vembli se sprema za još jedan EURO: Detalj sa EP 2020., Foto: Shutterstock
Vembli se sprema za još jedan EURO: Detalj sa EP 2020., Foto: Shutterstock

Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska su jedini kandidati za domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. godine, nakon što je Turska povukla svoju kandidaturu.

Evropska fudbalska unija (Uefa) će 10. oktobra izabrati domaćine Evropskog prvenstva 2028. i 2032. godine.

Uefa je potvrdila da Turska može zajedno da se kandiduje sa Italijom za 2032. godinu i zbog toga se Turska povukla iz trke za dobijanje takmičenja 2028. godine, preneo je danas Skaj.

"Nakon saopštenja od 28. jula koje je otkrilo želju italijanskog i turskog fudbalskog saveza da se zajednički kandiduju za domaćina Evropskog prvenstva 2032. godine, administracija Uefa im je danas pisala kako bi potvrdila da je njihova zajednička kandidatura uredno primljena i da će otići na procjenu i razmatranje Izvršnog komiteta Uefa", navodi se u saopštenju Uefa.

"Kao što je Fudbalski savez Turske naznačio pri podnošenju zahtjeva za zajedničku kandidaturu, njihova kandidatura za Evropsko prvenstvo 2028. godine je povučena", dodaje se.

Za dodjelu domaćinstva oba turnira potrebno je odobrenje Izvršnog komiteta Uefa, na sastanku u Nionu 10. oktobra.

Pojedini visoki zvaničnici Uefa su zabrinuti zbog navoda da bi Engleska, Irska, Škotska, Vels ili Severna Irska i dalje mogli da igraju na Evropskom prvenstvu 2028. godine čak iako budu eliminisani iz kvalifikacija.

Izvor Uefe je rekao Skaju da će se pravila poštovati, a ona navode da automatska mjesta na turniru ne mogu dobiti više od dvije države domaćina.

Pošto bi bilo nemoguće da se svi dogovore oko toga ko će dobiti poseban tretman, svih pet reprezentacija će igrati u kvalifikacijama, a ono što će se dogoditi poslije toga ključ je za dalje diskusije, naveo je Skaj.

Ostaje moguće da se dva automatska mjesta drže u rezervi i da bi mogla da ih iskoristi bilo koja od pet zemalja koja ne uspije da se plasira na turnir.

Međutim, Skaju je u Uefi rečeno da bi mnogima u toj organizaciji bilo "neprijatno" zbog ideje da se zemlje koje se nisu kvalifikovale ipak dobiju mjesto na turniru.

Ako na primjer, tri od pet zemalja nisu uspjele da se kvalifikuju, bilo bi nezgodno odlučiti koje dvije od tri reprezentacije će se plasirati na takmičenje. Jedna od mogućnosti je da dvije zemlje sa najboljim učinkom u kvalifikacijama dobiju vajldkartu za takmičenje.

Bonus video: