Skup fudbalskih talenata u Podgorici, Crna Gora puca na visoko

Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore, sa Goranom Perišićem na kormilu i šestoricom igrača koji su u martu ove godine kao članovi kadetskog tima umalo završili na Evropskom prvenstvu, domaćin preliminarne faze kvalifikacija. Protivnici su renomirani - Engleska, Austrija i Vels

16266 pregleda 8 komentar(a)
Omladinska reprezentacija Crne Gore, Foto: FSCG
Omladinska reprezentacija Crne Gore, Foto: FSCG

Skup fudbalskih talenata - tako bi mogao da se nazove turnir, koji počinje naredne sedmice u Podgorici. Naša omladinska reprezentacija igraće u prvoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Engleske, Austrije i Velsa.

Dvije najbolje ekipe iz grupe idu dalje...

Uprkos snazi i reputaciji rivala, crnogorski tim želi i vjeruje da može da iznenadi...

“Očekujemo najviše - cilj je da prođemo u elitnu rundu. Igramo na domaćem terenu, vjerujemo u podršku publike i u naš kvalitet”, kaže defanzivac Bodin Tomašević.

“To su velike reprezentacije, ali mislim da imamo šansi da odemo dalje”, ističe Velimir Ljutica, fudbaler Mornara.

Omladinsku selekciju vodi Goran Perišić, nakon uspješno obavljenog zadatka sa kadetskom reprezentacijom koju su u martu ove godine minuti dijelili od plasmana na Evropsko prvenstvo, nakon što je prethodno u prvoj fazi pobijedila dvije, po prognozama, mnogo jače selekcije Poljsku i Austriju.

“Naš cilj je da osvojimo prvo ili drugo mjesto, vidjećemo da li ćemo ga ispuniti. Daćemo sve od sebe. Vjerujem u ovu grupu, momci to znaju i stalno im ponavljam da možemo da pariramo svima. Nema potrebe da fudbalski zaziremo od bilo koga”, kaže Perišić.

Šestorica igrača koje je Perišić vodio u U 17 selekciji sada su članovi U 19 tima, 17-godišnji Bodin Tomašević je jedan od njih.

“Ova generacija ima potencijal i za više od elitne runde, možda čak i za plasman na šampionat Evrope. Dugo smo zajedno, poznajemo se dobro, imamo odličnu atmosferu, svi smo kao jedan... To zajedništvo bi moglo da bude naša prednost”, ističe mladi igrač Budućnosti.

Velimir Ljutica je, s druge strane, jedan od rijetkih igrača iz ove selekcije koji ima ozbiljnu minutažu u seniorskom fudbalu, kao prvotimac Mornara.

“Dosta mi znači to iskustvo, smatram da mogu da ga prenesem saigračima koji još igraju u omladinskim timovima”, kaže Ljutica.

Ovom timu mnogo znače dobre provjere i rezultati koje su ostvarili prošlog mjeseca, na jakom pripremnom turniru u Srbiji, na kome su pobijedili aktuelnog prvaka Evrope Francusku 2:0, zatim Mađarsku 4:0, a izgubili od domaćina 3:0.

“Ti mečevi su pokazali da zaista možemo da igramo protiv najjačih selekcija kada smo zajedno, kada smo pravi tim”, ističe Perišić.

Prvi rival na turniru je vjerovatno i najizazovniji - Engleska, u kojoj igraju talenti najvećih klubova, a neki su i prvotimci, poput Džoba Belingema, brata superzvijezde Reala Džuda Belingema, koji je starter u Sanderlendu, Džeka Hinšelvuda iz Brajtona, Noela Baka iz američkog Nju Inglanda...

“Oni igraju u velikim klubovima, Engleska im pruža sve što im je potrebno da se razvijaju. Fizički su dominantniji, možda su i tehnički bolji, ali to ne znači da ne možemo da im se suprotstavimo. Zašto ne bismo iznenadili, ako budemo hrabri, ako vjerujemo u to što radimo. Rekao sam momcima da nemaju šta da izgube, a mogu mnogo da dobiju”, ističe Perišić.

“Utakmica sa Engleskom je i najvažnija, dobar rezultat bi nam bio veliki impuls za naredna dva meča. Jedva čekamo početak, ovo su utakmice koje stvaraju igrače i koje se pamte”, kaže Tomašević.

Crna Gora 11. oktobra od 18 sati igra protiv Engleske na “DG areni”. Naredna dva meča su na stadionu pod Goricom u istom terminu - 14. oktobra protiv Austrije, a 17. oktobra protiv Velsa.

Bonus video: