Mundijal 2030: Otvaranje u Montevideu, finale u Madridu, domaćini i Barselona, Sevilja, Lisabon, Porto, Kazablanka...

Možda na prvi pogled Mundijal 2030. izgleda previše komplikovano, ali osim za selekcije koje budu morale da putuju u Južnu Ameriku na duele prvog kola sa Argentinom, Urugvajem i Paragvajem, za ostale će sve praktično biti na dohvat ruke - sa sjajnim stadionima, fenomenalnim navijačima i u zemljama u kojima se za fudbal živi

6023 pregleda 1 komentar(a)
Realov hram fudbala trebalo bi da bude domaćin finala, Foto: Real Madrid C.F. (Facebook)
Realov hram fudbala trebalo bi da bude domaćin finala, Foto: Real Madrid C.F. (Facebook)

Tri kontinenta, šest zemalja, mnogo gradova i stadiona... Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2030. biće jedinstveno po mnogo čemu.

Već je poznato da će Urugvaj, Argentina i Paragvaj prve mečeve na tom Mundijalu odigrati na svojim stadionima u čast 100-godišnjice od prvog Svjetskog prvenstva.

Upravo zbog toga svečano otvaranje Mundijala gotovo sigurno će biti u istom gradu kao vijek ranije - u Montevideu, na legendarnom "Sentenariju", piše France 24.

Osim te tri utakmice, sve ostalo važno na Mundijalu za šest i po godina dešavaće se u državama koje su blizu jedna drugoj - Španiji, Portugalu i Maroku.

A, odmah po objavljivanju vijesti iz Fife, "Marka" je napisala da će se veliko finale odigrati u Madridu, na renoviranom i "svemirskom" domu Reala - stadionu "Santjago Bernabeu".

Hram fudbala tako će drugi put u istoriji biti domaćin meča za svjetsku krunu nakon što se na njemu 1982. igralo finale između Italije i Zapadne Njemačke (3:1).

Isti list navodi da će prijestonica Španije dati dva stadiona, pa će se Svjetsko prvenstvo igrati i na Atletikovom "Metropolitanu", a ista priča čeka i Barselonu.

Glavni grad Katalonije najbolje fudbalere planete ugostiće na novom (trenutno u izgradnji) stadionu Barselone koji će imati 105.000 mjesta, kao i u domu Espanjola - "Kornelja el Pratu".

Marka dodaje i da je među španskim gradovima koji su podnijeli kandidaturu za domaćinstvo sigurna još samo Sevilja (La Kartuha), a da će se Mundijal sigurno igrati i u Baskiji - na stadionu Atletik Bilbaoa "San Mamesu" ili "Anoeti" Real Sosijedada, a možda i na oba.

Od ostalih gradova blizu dobijana domaćinstva su Valensija (nova Mestaja) i Malaga, a u igri će biti i Vigo, La Korunja, Hihon, Zaragosa, Mursija i Las Palmas.

Kada je u pitanju Portugal, tu je već sve mnogo jasnije, pa će najvjerovatniji domaćini biti Lisabon (Da Luž i Alvalade) i Porto (Do Dragao).

Maroko, afričke komšije Španije i Portugala, nakon mnogo neuspješnih pokušaja konačno je dočekao da bude domaćin Mundijala, a u toj zemlji za domaćinstvo su se kandidovali Rabat, Kazablanka, Marakeš, Tanger, Agadir i Fes.

Posebno atraktivan biće stadion "Grand Stad de Kazablanka", koji će kada bude završen primati 93.000 gledalaca.

Možda na prvi pogled Mundijal 2030. izgleda previše komplikovano, ali osim za selekcije koje budu morale da putuju u Južnu Ameriku na duele prvog kola sa Argentinom, Urugvajem i Paragvajem, za ostale će sve praktično biti na dohvat ruke - sa sjajnim stadionima, fenomenalnim navijačima i u zemljama u kojima se za fudbal živi.

Bonus video: