Haos u Alkmaru: Uhapšena dva fudbalera Legije, poljski premijer zatražio da se hitno razjasni incident

"Imamo signale iz cijele Holandije da se holandska policija ponašala prema grupama poljskih građana na netipični način i to samo zato što su govorili na poljskom jeziku"

6329 pregleda 0 komentar(a)
Policija privodi kapitena Legije Žezuea, Foto: Printscreen Twitter/Piotr Kamieniecki
Policija privodi kapitena Legije Žezuea, Foto: Printscreen Twitter/Piotr Kamieniecki

Poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je od Ministarstva spoljnih poslova da hitno razjasni incident u kom je u Alkmaru u Holandiji poslije utakmice sa lokalnim timom tamošnja policija uhapsila kapitena fudbalskog kluba Legija Varšava, portugalskog igrača Žozuea Peškeiru i srpskog fudbalera Radovana Pankova.

"Vijesti iz Alkmara su vrlo uznemirujuće. Zatražio sam od Ministarstva spoljnih poslova da provjere hitno sinoćnja zbivanja. Prema poljskim fudbalerima i navijačima moraju da se ponašaju u skladu sa zakonima. Ne dopuštamo da se krše", poručio je danas poljski premijer.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonjski rekao je danas poljskim medijima da je kod holandskih vlasti već intervenisao poljski konzul, a zatražena je i pomoć portugalskog i srpskog konzula pošto su njihovi državljani Peškeiru i Pankov proveli noć u pritvoru.

"Imamo signale iz cijele Holandije da se holandska policija ponašala prema grupama poljskih građana na netipični način i to samo zato što su govorili na poljskom jeziku", kazao je Jablonjski poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Incident je nazvao šokantnim i obećao da će Poljska insistirati da se lica odgovorna za agresiju kazne, a državnom Poljskom radiju je Jablonjski kazao da su policajci čak udarili direktora fudbalskog kluba Legija Varšava. Holandska policija u svom saopštenju nije pominjala incident poslije utakmice već je samo navela da su izgredi počeli još prije utakmice Legija - Alkmar kada su se poljski navijači ponašali, kako je ocijenila policija, agresivno, a neki su pokušali da se probiju na stadion bez ulaznice. "Mobilni tim nije bio u stanju da spriječi izgrede zbog nasilja prema policajcima i obezbjeđenju stadiona. Policija je da odbrani sebe upotrijebila suzavac, a navijačima Legije zaplijenila je palice i biber gas", prenijeli su poljski mediji saopštenje holandske policije.

Poljski mediji uz snimke izgreda javljaju da je poslije utakmice autobus sa fudbalerima i timom Legija blokiran kod stadiona, a da je obezbjeđenje stadiona počelo da ih provocira. Nakon toga autobus su opkolili policajci, zaprijetili primjenom sile, ušli u autobus, izvukli sa lisicama na rukama kapitena tima Žozeua i igrača Radovana Pankova i odveli ih u pritvor, gdje su i ostali i ne vraćaju se danas sa ostatkom tima, a navodno su se holandski policajci agresivno ponašali i prema upravi kluba.

Utakmica AZ Alkmar - Legija Varšava zavšena je pobjedom domaćih 1:0.

Bonus video: