Kejn se nije proslavio kao golman, Melo majstor za penale, Voker, Koler, O'Šej i Jagjelka kao Žiru

Kad između stativa moraju da stanu fudbaleri koji nisu golmani - neki postanu heroji, a neki žele da zaborave takvo iskustvo

9566 pregleda 0 komentar(a)
Najbolji engleski napadač Hari Kejn je 2014. kao golman primio pomalo komičan gol iz slobodnog udarca, Foto: Printscreen YouTube
Najbolji engleski napadač Hari Kejn je 2014. kao golman primio pomalo komičan gol iz slobodnog udarca, Foto: Printscreen YouTube

Olivije Žiru je u subotu još jednom bio heroj Milana, ali sjajni Francuz ovog puta nije tresao mrežu, već je kao golman sačuvao svoju.

Zbog crvenog kartona koji je dobio Majk Menjan, Žiru je prinudno posljednjih nekoliko minuta stao između stativa - do kraja je imao i sreće kada je lopta pogodila prečku, ali i jednu odličnu i hrabru intervenciju.

Žiru je neočekivano i na mjestu gdje vjerovatno nije ni sanjao postao heroj, a fudbal je kroz svoju istoriju režirao još mnogo sličnih priča sa igračima koji nisu golmani, ali su to morali da budu kad nije bilo drugog rješenja.

Neki su bili uspješni poput Žirua, a bilo je i onih koji žele da zaborave takva iskustva.

Kejn postigao het-trik, pa primio komičan gol

Najbolji engleski napadač Hari Kejn jedan je od onih koji se nisu proslavili između stativa. Njegov Totenhem 2014. u meču Lige Evrope dočekao je grčki Asteras, za "sparse" nije bilo problema na tom meču, jer su upravo najviše zahvaljujući het-triku Kejna imali velikih 5:0.

Ipak, u finišu je Ugo Ljoris dobio crveni karton, rukavice je navukao Kejn i nakon slobodnog udarca gostiju primio pomalo komičan gol.

Borusijin div Jan Koler golman kola

Jan Koler je bio div u napadu Češke i Borusije Dortmund, a kao dječak karijeru je počeo kao golman.

A, onda se dok je nosio dres "milionera" prisjetio djetinjstva u velikom njemačkom "klasikeru" protiv Bajerna.

Jens Leman je na 24 minuta prije kraja isključen, ali je stvari u svoje ruke uzeo Koler i bez greške odradio posao.

Koiko je dobar bio list "Kiker" ga je proglasio golmanom kola tog vikenda.

O'Šej: Postoji li bonus kada sačuvam mrežu

Jedan od tihih heroja velikog Mančester junjateda iz doba Aleksa Fergusona bio je i defanzivac Džon O'Šej. Jednom i kao golman, kada je zamijenio povrijeđenog Edvina van der Sara.

Istina, pošto su "đavoli" vodili 4:0 protiv Totenhema, nije imao veliki pritisak, ali je nekoliko puta pokazao da ima i golmanske vještine.

Nakon meča u šali je upitao Van der Sara dobijaju li golmani Junajteda premije kada meč završe bez primljenog gola.

"Topovi" bez municije protiv Jagjelke

Nekadašnji engleski štoper poljskih i škotskih korijena Fil Jagjelka vjerovatno će golmansku ulogu pamtiti kao jednu od boljih predstava u svojoj karijeri.

Nekadašnji engleski reprezentativac dok je nosio dres Šefild junajteda morao je da stane na gol protiv Arsenala umjesto povrijeđenog Pedi Kenija i to pri rezultatu 1:0 za njegov tim.

Kako je odradio posao najbolje govori činjenica da se rezultat nije mijenjao, a između nekoliko sjajnih intervencija pamti se i ona protiv tada fenomenalnog napadača Robina van Persija.

Voker više odbrana od Edersona i Brava

Atalanta je 2019. u meču Lige šampiona dočekala Mančester siti, a zanimljivo "građani" su na tom meču ostali bez oba golmana.

Najprije je na poluvremenu Klaudio Bravo zamijenio povrijeđenog Edersona, a onda je u 81. minutu isključen.

Na gol je stao desni bek, danas već legenda ovog kluba, Kajl Voker.

Do kraja odbranio je šut iz slobodnog udarca i mirno uhvatio jednu ubačenu loptu domaćina.

Kako je Siti dominirao u tom meču, iako je na kraju završen 1:1, Ederson i Bravo nisu imali puno posla, pa je desni bek "građana" utakmicu završio sa više odbrana od golmana.

Melo majstor za odbrane penala

Nekadašnji defanzivni vezni (između ostalih) Intera, Fiorentine i Juventusa, Felipe Melo dio karijere proveo je u Galatasaraju, a u Istanbulu ga posebno pamte kao golmana.

Galata je vodila 1:0 protiv Elazigspora, kada je golman Fernando Muslera skrivio penal i dobio crveni karton.

Kako nije bilo više izmjena na gol je morao Melo, koji je majstorskom paradom odbranio šut sa bijele tačke i sačuvao pobjedu svog tima.

Branili i Pele, Teri, Dani Alveš...

Među igračima koji su morali da budu i golmani našli su se i čuveni Pele (u polufinalu Kupa Brazila protiv Gremija upisao het-trik i sačuvao mrežu), zatim Čelsijev legendarni štoper Džon Teri, desni bek Pari Sen Žermena Dani Alveš, defanzivac Mančester junajteda Rio Ferdinand.

Rio je protiv Portsmuta imao priliku poput Mela da odbrani penal, ali iako je pročitao i napravio sjajnu paradu, nije uspio da zaustavi snažan šut rivala.

Bonus video: