Brajan Saragosa i Pako Lopes - dvije holivudske priče iz Granade

Mladi krilni fudbaler dobio poziv u reprezentaciju Španije nakon dva gola protiv Barselone, trener Granade ima najveći prosjek osvojenih bodova protiv Katalonaca i Real Madrida od sezone 2017/2018.

4416 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters/Jon Nazca
Foto: Reuters/Jon Nazca

Na zatvaranju 9. kola La Lige, Granada je osvojila senzacionalni bod protiv Barselone i najavila da ima kvalitet za opstanak u eliti.

Meč je obilježio do sinoć anonimni 22-godišnjak Brajan Saragosa, koji je očarao svijet izvanrednim izdanjem.

Već u 17. sekundi je dao najbrži gol u istoriji kluba iz Andaluzije, a u 29. minutu fenomenalno „izlomio” Žila Kundea i Mark-Andrea ter Štegena i povisio na 2:0.

Katalonci su izjednačili, a Saragosa je propustio šansu da upiše het-trik, jer je u 87. minutu pogodio stativu.

„Igrači Barselone su mi čestitali na sjajnoj utakmici, ali su me prethodno usred meča molili da prestanem da trčim”, uz osmijeh je rekao 164 centimetara „visoki” krilni igrač nakon meča.

Nagrada za sjajno izdanje je odmah stigla, jer ga je nakon ponoći selektor Luis de la Fuente dodao na spisak za utakmice kvalifikacija za Euro sa Škotskom i Norveškom, umjesto povrijeđenog Jeremija Pina.

A na najvećoj sceni se ponovo dokazao trener Granade Pako Lopes, kojem je ovo 18. bod protiv dva najveća španska kluba od sezone 2017/2018. naovamo.

Lopes je to uspio na 16 utakmica, a ispred njega je po tom parametru samo Dijego Simeone, koji je osvojio 22 boda.

Trener Atletika je, međutim, to uradio na 25 utakmica, tj. prosječno je uzimao 0,88 bodova, a Lopes 1,125.

Naime, 56-godišnji stručnjak je vodio Levante od 8. maja 2018. do 4. oktobra 2021. godine. Bio je bez posla preko godinu, a onda je 9. novembra 2022. preuzeo Granadu i kao šampiona Segunde je vratio u La Ligu.

Ako bude održao skor kakav ima sa Realom i Barsom, bila bi šteta da i naredne sezone ne bude u eliti. U njoj nema Levantea, koji je ispao jer nije vjerovao drugom najuspješnijem treneru u istoriji kluba, nakon Hoakina Kaparosa...

Bonus video: