Zvanično: Ostrvski EURO 2028, Italija i Turska domaćini četiri godine kasnije

Predloženi gradovi domaćini za EP 2028. su Belfast, Birmingem, Kardif, Dablin, Glazgov, Liverpul, dva stadiona u Londonu, Mančester i Njukasl

8345 pregleda 3 komentar(a)
Britanski premijer Sunak sa Kejnom i Sautgejtom, kapitenom i selektorom Engleske, Foto: Reuters
Britanski premijer Sunak sa Kejnom i Sautgejtom, kapitenom i selektorom Engleske, Foto: Reuters

Poznato je gdje će se igrati najbolji evropski fudbal 2028. i 2032. godine.

Od danas je i zvanično - Velika Britanija i Irska organizovaće Evropsko prvenstvo 2028, a Italija i Turska šampionat kontinenta četiri godine nakon toga, saopštila je Uefa.

Kada je u pitanju Evropsko prvenstvo 2028. iz Uefe su dodali da su predloženi gradovi domaćini Belfast, Birmingem, Kardif, Dablin, Glazgov, Liverpul, dva stadiona u Londonu, Mančester i Njukasl.

Od ranije je poznato da će se u Londonu igrati na "Vembliju" i stadionu Totenhema, domaćin u Liverpulu biće novi stadion Evertona, a u Mančesteru Sitijev "Itihad".

Za prvenstvo u Italiji i Turskoj kandidovalo se 20 gradova, a Uefa će do 2026. odabrati deset domaćina - po pet iz obje zemlje.

Ranije je objavljeno da će Italija predložiti Rim, Milano, Torino, Veronu, Đenovu, Bolonju, Firencu, Napulj, Bari i Kaljari.

S druge strane, turski kandidati su Istanbul (tri stadiona), Ankara, Bursa, Konja, Trabzon, Antalija, Eskišehir i Gazijantep.

Prije pomenuta dva EP, narednog ljeta 2024. održače se šampionat kontinenta u Njemačkoj.

Bonus video: