Liban na terenu, Srbija u mislima: Pobjeda bi podigla samopouzdanje pred Beograd

Crnogorski fudbaleri sjutra protiv Libana pod Goricom (18 h) igraju prijateljski meč kao generalnu probu za neuporedivo važniji kvalifikacioni duel narednog utorka

21657 pregleda 7 komentar(a)
Predsjednik FSCG Dejan Savićević uručio je priznanja igračima sa zlatnim i srebrnim jubilejom: 50 i 25 nasttupa za reprezentaciju, Foto: FSCG
Predsjednik FSCG Dejan Savićević uručio je priznanja igračima sa zlatnim i srebrnim jubilejom: 50 i 25 nasttupa za reprezentaciju, Foto: FSCG

Crnogorska fudbalska reprezentacija sjutra u 18 sati pod Goricom igra prijateljski meč protiv Libana. Riječ je o 90 minuta pripreme za najvažniju utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Liban na terenu, a neuporedivo jači rival i važniji meč u glavi - 90 minuta igre na stadionu pod Goricom su dio priprema za duel sa Srbijom, narednog utorka u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024.

“Ovo je ključni momenat u sklopu priprema za duel u Beogradu”, kazao je selektor Miodrag Radulović.

Pobjeda pred put na Marakanu značila bi i na planu samopouzdanja, tako da rezultat nikako ne smije da bude zanemaren. Zato se traži I takmičarski učinak...

“Očekujem od igrača da budu maksimalno borbeni, da budu odgovorni, da imaju pravi pristup, kako bismo dobrim rezultatom ionako dobru atmosferu podigli na veći nivou. Volio bih da uvertiru za meč sa Srbijom napravimo i uz pomoć navijača, njihova podrška nam je veoma značajna”, dodaje Radulović.

Golman Danijel Petković se nadovezao:

“Iako je prijateljska utakmica, pobjeda bi nam itekako značila, jer bismo nastavili lijepu seriju pred meč sa Srbijom. Jasno je da razmišljamo o tom duelu, ali će maksimalan fokus biti nakon meča sa Libanom”.

Danijel Petković
Danijel Petkovićfoto: FSCG

Igraće kombinovani sastav, očekuje se debi Edvina Kuča I Slobodana Rubežića, koji igraju na pozicijama za koje i selektor smatra da su “sporne” - zadnjeg veznog I centralnog defanzivca.

“Pokušaćemo da pronađemo zamjene za pojedina mjesta u timu. Vujačića nema zbog kartona, upitna je pozicija zadnjeg veznog... Rubežić i Kuč su nova lica, odlično su prihvaćeni, kao uostalom i svi momci koji su dolazili u grupu. Igrama u klubovima, kvalitetom i ponašanjem zaslužili su da debituju i vjerujem da će šansu da iskoriste”, kazao je Radulović.

Najavljeno je da će se u duelu sa Libanom voditi računa o minutaži svih igrača, neko će biti duže na terenu, neko manje, neko će odmarati potpuno...

“Svi igrači koji su na pripremama ravnopravno konkurišu za meč sa Srbijom”, istakao je Radulović.

Libanski sastav ne može da se uporedi sa kvalitetom Srbije, ali ni da se potcijeni - zna to Radulović, koji je četiri godine bio selektor te selekcije, koju je 2019. odveo na prvenstvo Azije.

“To su veoma talentovani igrači, mogu da budu jako opasni u zadnjoj trećini, kada ostanu jedan na jedan. Taktički su malo neodgovorniji, ali su azijski timovi uvijek motivisani kada igraju protiv evropskih. Kada sam bio selektor Libana pobijedili smo Sjevernu Makedoniju kao gosti 1:0, a samo nekoliko dana ranije Crna Gora je, takođe, u Skoplju, u možda najjačem sastavu ikada, izgubila 4:1. Takođe, njima je nedavno došao novi selektor, hrvatski stručnjak Nikola Jurčević, tako da će sigurno željeti i da mu se nametnu”.

Miodrag Radulović
Miodrag Radulovićfoto: FSCG

Dok se Crna Gora bude spremala za meč u Beogradu, u Budimpešti se u subotu igra važan duel u grupi G, između Mađarske i Srbije.

Pred rasplet situacija na vrhu je takva da Mađarska ima deset bodova, koliko i Srbija, koja ima meč više, a dva boda iza je Crna Gora.

Selektor Srbije Dragan Stojković je prvog dana priprema za oktobarske mečeve obećao da će se njegov tim naći u završnici Eura...

“Oni imaju svoje želje, mi imamo naše... Sve je to normalno. Gledaćemo, naravno, meč u Budimpešti, takođe kao pripremu za gostovanje u Beogradu.

Utakmica Crna Gora - Liban igra se u četvrtak od 18 časova na stadionu pod Goricom.

Zlatni jubilej Mugoše i Jovovića, srebrni Kosovića i Petkovića

Uoči zvanične pres konferencije pred meč sa Libanom, četiri reprezentativca Crne Gore dobila su poklone Fudbalskog saveza.

Riječ je o priznanjima za tzv. srebrne i zlatne jubileje. Stefan Mugoša i Vladimir Jovović su primili nagradu za 50, a Nebojša Kosović i Danijel Petković za 25 odigranih mečeva u dresu našeg nacionalnog tima.

Golman Petković se poslije prilično duge pauze vratio u reprezentaciju, nakon što je u posljednje vrijeme postao standardan na golu mađarske Kišvarde.

“Moj debi i nastupi u nacionalnom timu bili su plod dobrih partija u Francuskoj, karijere koja je išla uzlaznom putanjom. Nije sve bilo idealno kasnije, bilo je nekih loših odluka... Sada sam standardan u klubu, imam dovoljno iskustva I povratak na gol reprezentacije mi znači mnogo I siguran sam da će mi pomoći da sa još više samopouzdanja nastavim sezonu”, kazao je Petković.

Bonus video: