Potencijal, propusti i dva gola u švajcarskoj mreži: Pristojan poraz mladih u Lozani

Selekcija Nikole Rakojevića izgubila 4:2 od Švajcarske, četvrtfinaliste Evropskog prvenstva. Finišu popravio utisak, barem rezultatski

13237 pregleda 11 komentar(a)
Dušan Vuković je propustio dvije velike šanse za Crnu Goru, Foto: FSCG
Dušan Vuković je propustio dvije velike šanse za Crnu Goru, Foto: FSCG

Mlada fudbalska reprezentacija Crne Gore izgubila je 4:2 od Švajcarske u Lozani u meču u kojem su momci Nikole Rakojevića - ili barem neki od njih - pokazali potencijal, ali i u utakmici u kojoj se vidjela, prije svega takmičarska razlika između igrača koji igraju u švajcarskoj, francuskoj ligi sa jedne, i crnogorskoj sa druge strane.

Na kraju, pristojan poraz i solidan rezultatski, te napadački utisak, uz mnogo propusta, prije svega u defanzivnom dijelu.

Ne dešava se često da crnogorske selekcije daju dva gola favoritu u gostima, i stvore još tri ili četiri velike šanse. Kada govorimo o Švajcarskoj - govorimo u četvrtfinalisti posljednjeg Evropskog prvenstva.

Mogla je Crna Gora, dakle, bolje da prođe, ali i gore, jer je svoje veče imao golman Nikola Ivezić, koji je sa nekoliko čudesnih odbrana u drugom poluvremenu spasio naš tim težeg poraza.

Na drugoj strani, kod rezultata 3:1, dvije velike prilike propustio je Dušan Vuković - mogli su "sokoli" i da se rezultatski totalno vrate u meč, na kraju gol Dejana Perovića, napadača Petrovca za 4:2 postavio je stvari tačno gdje treba: onako kako su i akteri zaslužili po prikazanom.

Andrej Bajović je pokušajem glavom u 7. minutu najavio je da će Crna Gora imati šta da prikaže i u napadačkom dijelu na stadionu "La Tulije" u Lozani, ali su dva brza gola Švajcaraca, u 22. i 24. minutu, najavili teško veče za našu selekciju.

Samo noć ranije, mlada reprezentacija Srbije primila je čak devet golova od Engleske u Notingemu - mogle su i takve, negativne misli da se vrte kroz glave fudbalera, srećom izabranici Nikole Rakojevića nisu bili iz te priče.

Naime, na brze golove veziste Rena Ridera u 22. (iz slobodnog udarca - kroz sred živog zida) i napadača Lucera Lars Villiger u 24. (glavom - preko golmana Ivezića), odgovorio je supertalentovani Vasilije Adžić.

Sjajno ga je u 29. minutu poslužio Nikola Janjić, a vezista Budućnosti, igrajući protiv tri ili četiri godine starijih rivala, pokazao je zašto ga je britanski "Gardijan" uvrstio među najtalentovanije evropske fudbalere - iz ugla sa desne strane gađao je kroz noge golmama Lucerna Loreca.

I umjesto da se upuste u otvorenu borbu nakon ekspresnog povratka u meč, crnogorski fudbaleri su ekspresno primili treći gol - već u narednom napadu, u 30. minutu, vezista Tuna Matoši neometan je pogodio sa ivice šesnaesterca.

Ostalo je 3:1 do poluvremena, a uvodnih 20 minuta nastavka bio je i najbolji period igre crnogorske selekcije.

Nevjerovatne dvija šanse propustio je Vuković - prvog ga je nakon kornera Adžića na gol-liniji izblokirao jedan švajcarski fudbaler, a onda je pucao pravo u golmana Loreca iako je bio potpuno sam na sedam-osam metara.

Razigrala se Crna Gora u tim momentima, ozbiljan pokušaj iz daljine imao je Ognjen Bakić, sjajnu rolu na sredini imao je i Bajović, uz nezaobilaznog Adžića koji je "punio oči" pri svakom dodiru s loptom.

Na drugoj strani, prijetila je konstantna opasnost od brzih švajcarskih napada, a odbrana naše selekcije pokazala je koliko je ranjiva.

Surdez je u 58. minutu prošao gol-linijom pored Ljubomira Pejovića, a Rider postigao drugi gol na meču - 4:1 umjesto 3:2 i teških pola sata u najavi za Rakojevićev tim.

Imala je naša selekcija u minutima koji su uslijedili dosta sreće, imala je i sjajnog Ivezića da ne doživi teži poraz. Tresla se i stativa, sjajno je branio golman Lomela, sa gol-linije je spašavao i Robert Đeljaj.

Ostali su crnogorski fudbaleri pribrani, a izmjene koje je izvršio Rakojević vratili su puls našem timu u finišu.

Perović je četiri minuta prije kraja, na asistenciju Balše Toškovića, smanjio na 4:2, bila je čak još jedna šansa da bude 4:3.

Sve u svemu, finiš kao dobra najava za gostovanje Albaniji u Rogožinu za četiri dana - treće uzastopno za Crnu Goru na startu kvalifikacija.

Albanija, koja je otvorila ciklus pobjedama nad Jermenijom i Rumunijom, danas je poražena 4:1 na gostovanju Finskoj.

ŠVAJCARSKA - CRNA GORA 4:2

Lozana - Stadion de la Tulije. Gledalaca: 8.000. Sudija: Ivar Ori Kristijanson. Strijelci: Rider u 22. i 58, Viliger u 24. i Matoši u 30. minutu za Švajcarsku, Adžić u 29. i Perović u 86. minutu za Crnu Goru.

Švajcarska: Lorec, Stergiu, Amenda, Hajdari (46. Hajdari), Otiger, Matoši, Rider, Surdez (83. Atkeme), Sančes (76. Dos Santos), Muci (59. Fink), Viliger (76. Kavenj).

Crna Gora: Ivezić, A.Kujović, Pejović (66. Perović), Đeljaj, Gašević, Bakić (66. E.Kujović), Bajović (90+1. Vujisić), Adžić, Janjić, Krivokapić (46. Tošković), Vuković (74. Golubović).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: