Šou Mbapea, Ronalda, Lukakua... Francuska, Portugal i Belgija na Evropskom prvenstvu (VIDEO)

Kvalifikacije za EP - večerašnji mečevi donijeli prve putnike na završni turnir

6201 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuska, Portugal i Belgija prvi su učesnici Evropskog prvenstva 2024. godine, uz domaćina Njemačku.

"Trikolori" su u Amsterdamu u derbiju grupe B pobijedili Holandiju sa 2:1 i tri kola prije kraja matematički obezbijedili put na kontinentalnu smotru.

Isto je uspjelo i "selesau" u grupi J nakon trijumfa nad Slovačkom u Portu 3:2, kao i "crvenim đavolima" u grupi F poslije trijumfa nad Austrijom u Beču, takođe 3:2.

Kilijan Mbape je postigao oba gola za Francuze u Amsterdamu - spretno u 7. minutu nakon ubacivanja Klausa iz Marseja i vrlo efektno u 53. na dodavanje Rabioa.

Gol defanzivca Fejnorda Hartmana u 83. minutu nije bio dovoljan selekciji Ronalda Kumana da izbjegne poraz. Holanđani su pali na treće mjesto grupe B sa tri boda manje od Grčke, koja je pobijedila Republiku Irsku u Dablinu - 2:0. Holanđani imaju meč manje, ali ih već u ponedjeljak čeka gostovanje u Atini, koje bi moglo da bude presudno.

Standings provided by Sofascore

A 124. i 125. gol Kristijana Ronalda u nacionalnom timu Portugala bili su dovoljni za pobjedu nad Slovačkom u Portu - 3:2, i plasman na Evropsko prvenstvo.

Prethodno je Gonsalo Ramoš doveo domaće u vođstvo 1:0, a Slovaci su se do kraja po jakoj kiši dva puta vraćali u meč, preko Hancka i Lobotke, ali nisu mogli više od minimalnog poraza.

U istoj, grupi J, pobjeda Bosne i Hercegovine protiv Lihtenštajna u Vaducu na debiju selektora Sava Miloševića - 2:0, golovima Rahmanovića i Stevanovića u prvom poluvremenu. "Zmajevi" imaju samo teoretsku šansu da uhvate drugo mjesto - moraju da pobijede Portugal u ponedjeljak kući, te Luksemburg (na strani) i Slovačku (kući) u novembru, a da se nadaju da Slovaci neće dobiti oba preostala meča.

Standings provided by Sofascore

Kao alternativa čeka ih završnica Lige nacija.

U istoj grupi Luksemburg je osvojio bod na Islandu - 1:1, zadržao treće mjesto i sačuvao šansu.

Belgija je sa dva gola napadača Sevilje Lukebakija i jednim Romelua Lukakua vodila 3:0 na bečkom "Ernst Hapelu", ali je strahovala za pobjedu u finišu - Lajmer iz Bajerna je smanjio na 1:3, potom je belgijski vezista Onana zaradio isključenje nakon drugog žutog kartona, Lajpcigov Sabicer pogodio je za 2:3 sa bijele tačke iz penala, šest minuta prije kraja, ali su gosti izdržali za plasman na EP.

Austrijanci su takođe vrlo blizu plasmana, jer imaju sedam bodova više od Švedske, doduše i meč više.

Standings provided by Sofascore

U prvom meču te grupe, danas popodne, Azerbejdžan je slavio u Estoniji 2:0.

Bonus video: