Rezultat koji su „hrabri sokoli” željeli: Mađarska savladala Srbiju, Crnu Goru i bod u Beogradu ostavlja u igri

Ukoliko bi tim Miodraga Radulovića u utorak priredio senzaciju i na stadionu „Rajko Mitić” porazio „orlove”, koji su večeras izgubili u Budimpešti 2:1, držao bi sve u svojim rukama - bilo bi mu dovoljno da pod Goricom savlada Litvaniju i obezbijedi mjesto među 24 najbolje selekcije na Starom kontinentu. I u slučaju remija u Beogradu, Stevan Jovetić i drugovi bi bili gospodari svoje sudbine, ali bi morali da poraze Litvance i slave u Mađarskoj

28876 pregleda 64 reakcija 64 komentar(a)
Slavlje Rolanda Šalaija i Dominika Soboslaija nakon gola za 2:1, Foto: Reuters/Bernadett Szabo
Slavlje Rolanda Šalaija i Dominika Soboslaija nakon gola za 2:1, Foto: Reuters/Bernadett Szabo

Iz Budimpešte je stigla vijest koju su svi u taboru „hrabrih sokola” priželjkivali - Mađarska je drugi put u kvalifikacijama za Euro 2024 u Njemačkoj savladala Srbiju (2:1) i otvorila fudbalerima Crne Gore nekoliko opcija za odlazak na prvo veliko takmičenje.

Ukoliko bi tim Miodraga Radulovića u utorak priredio senzaciju i na stadionu „Rajko Mitić” porazio „orlove”, držao bi sve u svojim rukama, jer bi mu bilo dovoljno da pod Goricom savlada Litvaniju i obezbijedi mjesto među 24 najbolje selekcije na Starom kontinentu.

I u slučaju remija u Beogradu, Stevan Jovetić i drugovi bi bili gospodari svoje sudbine, jer bi pobjedama nad Litvanijom i bezbrižnom Mađarskom u gostima na zatvaranju kvalifikacija osigurali 2. mjesto u grupi G.

Ako bi izgubili, ostala bi im samo teoretska šansa - da savladaju Litvance i Mađare, a da Srbija izgubi na svom terenu od Bugarske.

Dragan-Piksi Stojković je pripremio nekoliko taktičkih iznenađenja za Italijana na klupi Mađara, Marka Rosija, jer je odustao od formacije sa trojicom u odbrani, a na lijevu stranu neočekivano stavio Aleksu Terzića i Mijata Gaćinovića.

Srbi su držali loptu, ali je domaćin bio opasniji i u 21. minutu iskoristio „ispadanje” Terzića - Loik Nego mu je pobjegao po desnoj strani i asistirao Barnabašu Vargi, koji je rutinski savladao Vanju Milinković-Savića.

Gosti su izjednačili u 33. minutu, nakon kornera Andrije Živkovića i udarca glavom Strahinje Pavlovića.

Čim se krenulo sa centra, Roland Šalai je fenomenalnim udarcem donio novu prednost svom timu.

Stojković je na poluvremenu odustao od formacije sa četvoricom u odbrani, vratio se na tri štopera, a ubacio kapitena Dušana Tadića i Filipa Kostića.

Srbi su napali, Aleksandru Mitroviću su opravdano poništena dva gola zbog ofsajda prvo Sergeja Milinković-Savića, a potom i Tadića.

Nevjerovatno je kako Srbi nisu izjednačili u 71. minutu - prvo je Pavlović umalo preslikao prvi gol, potom je Tadić pogodio stativu, a dvije sekunde kasnije je okvir gola zatresao i Pavlović.

Mađari su sve mogli da riješe dva minuta kasnije, kada je Bendeguz Bola izašao sam pred Milinković-Savića, ali je očajno šutnuo pored stative.

„Orlovi” su u finišu krenuli na sve ili ništa, ali su pozadi ostavljali prevelike rupe, koje Mađari nisu znali da iskoriste.

Posljednju šansu gosti su imali u 94. minutu, kada je šut glavom Nikole Milenkovića fenomenalno odbranio Deneš Dibus.

S obzirom na to da će Stojkovićev tim protiv „hrabrih sokola” biti pod imperativom i morati da jurne naprijed, možda će Jovetić, Nikola Krstović i drugovi to znati da iskoriste...

Standings provided by Sofascore

Bonus video: