NSA o skandiranju u Radanovićima: Histerična mržnja prema Albancima vraća nas u prošlost

Reagovanje Nacionalnog savjeta Albanaca povodom navijanja grupe navijača na fudbalskoj utakmici između Grblja i Otrant-Olimpika

12812 pregleda 26 reakcija 28 komentar(a)
Sa meča u Radanovićima, Foto: Printscreen Facebook/FK Otrant-Olympic - Ulcinj
Sa meča u Radanovićima, Foto: Printscreen Facebook/FK Otrant-Olympic - Ulcinj

Nacionalni savjet Albanaca (NSA) u Crnoj Gori oštro je protestvovao zbog, kako se navodi u saopštenju, histeričnih povika i rasističkih poruka grupe domaćih navijača na račun albanskog naroda, na utakmci Druge crnogorske fudbalske lige u Kotoru između ekipa Grblja i Otrant-Olimpika iz Ulcinja.

"Na fudbalskoj utakmici prve kategorije u Crnoj Gori, odigranoj u nedjelju, između ekipa Grblja iz Kotora i Otranta iz Ulcinja, ponovo smo bili svjedoci i čuli od grupe navijača domaćina, histerične povike rasističkog sadržaja prema Albancima poput: 'Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji'... Ovi povici se često pojavljuju na sportskim borilištima u Crnoj Gori i ne samo u Crnoj Gori - identični su onima koje smo čuli prije skoro 10 godina, na utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije 14. 10. 2014, odigranoj u Beogradu. Nažalost, ponavlja se i ponavlja, isti scenario. Kako se čini, emancipacija, integracija i međunacionalna tolerancija u nama, korača kornjačinim korakom ili korak naprijed i dva nazad", piše u saopštenju (NSA).

Sa druge strane, dodaje se, kako se čini, u njegovanju i obnavljanju duha mržnje i netrpeljivosti, ulogu imaju mnogi akteri i faktori koji danas djeluju u našem društvu i osjećaju se prijatno u svojoj misiji.

"Za nas, kao predstavnički organ Albanaca u Crnoj Gori, ovakve scene su uznemirujuće, one su pokazatelji netrpeljivosti i međunacionalne mržnje koja postoji u redovima našeg društva, bez obzira odakle dolaze apsolutno su neprihvatljive i za svaku osudu. Takođe tražimo da ovakve pojave i scene mržnje na nacionalnoj osnovi, oštro i jasno osude sve institucije sistema, počev od Fudbalskog saveza Crne Gore, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, kao i državne i međunarodne institucije sa misijom u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Zaključuje se "da želimo doprinosimo da se naša zemlja integriše u porodicu zapadnih razvijenih zemalja, ostavljajući za sobom ovakve pojave iz sjene prošlosti kako se ne bi ponovo pojavljivale u budućnosti“.

"Ali sve dok se pojavljuju, mi smo tu da reagujemo i da prijavimo ovakve slučajeve", piše na kraju.

Utakmica je završena pobjedom Otranta 3:1.

Bonus video: