Tako blizu, a zapravo uvijek baš daleko: "Sokoli" bez krila kada padaju odluke

Kroz mnoge kvalifikacije, kada je trebalo da zadaju konačan udarac, kada je trebalo da zablistaju u ključnim mečevima, "sokoli" bi ostali bez krila... Zbog nedovoljnog kvaliteta, snage rivala, a vjerovatno i mentaliteta koji naši momci još nisu pokazali u mečevima kada se sve odlučuje

20143 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Jedan od ključnih mečeva Crna Gora je izgubila i prije dvije noći u Beogradu, Foto: Reuters
Jedan od ključnih mečeva Crna Gora je izgubila i prije dvije noći u Beogradu, Foto: Reuters

Za državu koja ima 650.000 stanovnika, jednu od tri najlošije lige u Evropi i vjerovatno najgoru infrastrukturu na Starom kontinentu i sama činjenica da je u nekom trenutku bila blizu velikog takmičenja svakako je veliki uspjeh...

Ono što je takođe činjenica jeste da su fudbaleri Crne Gore kroz nekoliko generacija od obnove nezavisnosti - koliko god bili blizu plasmana na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo - zapravo uvijek bili veoma daleko od njega.

Kroz mnoge kvalifikacije, kada je trebalo da zadaju konačan udarac, kada je trebalo da zablistaju u ključnim mečevima, "sokoli" bi ostali bez krila... Zbog nedovoljnog kvaliteta, snage rivala, a vjerovatno i mentaliteta koji naši momci još nisu pokazali u mečevima kada se sve odlučuje.

Bilo je tako i prije dvije noći u Beogradu protiv Srbije (3:1), ali i mnogo puta ranije...

Zaleđeni u Pragu

Prije meča u Beogradu, Crna Gora je najbliže velikom takmičenju bila za šampionat Evrope koji su 2012. organizovali Ukrajina i Poljska.

Nakon fenomenalnih kvalifikacija i nezaboravnih mečeva protiv Engleske, Švajcarske i Velsa, "sokoli" su izborili baraž, a u njemu su od nosilaca na žrijebu, činilo se tada, izvukli premiju - Češku.

Selekcija koju je vodio Mihal Bilek bila je najslabije rangirana od nosilaca, a u društvu drugih potencijalnih rivala Portugala, Hrvatske i Irske izgledala je kao idealan protivnik.

Euforija je tada drmala cijelu Crnu Goru, ali kada su momci Branka Brnovića trebali da grizu kao nikada ranije, ostali su tog hladnog novembra "zaleđeni" u Pragu.

Češka je rutinski slavila 2:0, a nekoliko dana kasnije, bez obzira na dobru igru Mirka Vučinića i drugova, novim trijumfom od 1:0 pod Goricom "kupila kartu" za Euro.

Kada su u pitanju te kvalifikacije ne treba zaboraviti ni meč protiv Bugarske, koji je Crna Gora Zlatka Kračnjara pod Goricom čekala sa 10 bodova iz četiri kola i velikim remijem sa "Vemblija". Činio se taj meč kao ključan trenutak, ali su "sokoli" sa ekipom koju su ranije savladali u Sofiji odigrali samo 1:1.

Kad pod Goricom nije dovoljan ni trijumf iz Kijeva, ni igrač više...

U narednim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014, Crna Gora se još jednom našla u poziciji da sanja velike stvari - posebno nakon trijumfa nad Ukrajinom u Kijevu (1:0) i remija sa Engleskom pod Goricom (1:1).

"Sokoli" su tada u revanšu sa Ukrajinom trebali da krunišu pobjedu iz prvog duela i naprave ogroman korak ka baražu za Mundijal u Brazilu... Imali su od finiša prvog poluvremena i igrača više, a na kraju su utakmicu završili sa četiri gola u svojoj mreži i bez dvojice isključenih igrača.

Još jednom, blizu sna, a zapravo toliko daleko u odlučujućem meču.

Sa Danskom kao sa Ukrajinom

Crna Gora je i u novoj borbi za Mundijal imala slično otvaranje kao četiri godine ranije - pobjedom protiv jednog od favorita u gostima.

Trijumf nad Danskom u Kopenhagenu (1:0, Bećiraj) brisao je i slabije rezultate protiv Jermenije i Poljske, pa je Crna Gora protiv Skandinavaca u Podgorici imala priliku da napravi odlučujući korak ka baražu za SP u Rusiji.

A, onda već viđeno - "sokoli" bez ideje, a pobjedu Danske i odlazak u baraž potpisao je Kristijan Eriksen.

Propuštene velike šanse i u Ligi nacija

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. Crna Gora je imala najlošiji učinak (završila na posljednjem mjestu i sa "sedmicom" sa Vemblija), dok je u borbi za Mundijal u Kataru 2022. odlučujući meč igrala protiv Norveške u Oslu. Epilog sa "Uleval" stadiona je poznat - blijedi "sokoli" i rutinskih 2:0 za domaćina.

U moru izgubljenih ključnih mečeva nalaze se i oni u najmlađem Uefinom takmičenju - Ligi nacija.

Tokom premijernog izdanja Crna Gora je u posljednjem kolu Lige C protiv Rumunije na svom stadionu imala meč loptu za prelazak u viši rang, ispostaviće se kasnije i baraž za Euro 2020.

"Balkanski trikolori" su nakon velike greške golmana Danijela Petkovića slavili pod Goricom (1:0) i kroz baraž nastavili borbe za Evropsko prvenstvo.

Da Crna Gora nije propustila nekoliko šansi u tom takmičenju tokom njegovog posljednjeg izdanja, sada bi bez obzira na poraz u Beogradu, i dalje u džepu imala baraž za Evropsko prvenstvo.

Dvije ključne utakmice u Ligi B, ekipa Miodraga Radulovića odigrala je u posljednja dva kola protiv Bosne i Hercegovine i Finske i obje je izgubila - 1:0 u Zenici i 2:0 pod Goricom.

Pomenute dvije reprezentacije naći se u martovskom baražu za Evropsko prvenstvo.

Bonus video: