Perišić: Talenta imamo, sada je i iskustvo naš saveznik

Omladinci Crne Gore među prvih osam selekcija koje su obezbijedile plasman na elitni turnir kvalifikacija za EP, selektor Goran Perišić ponosan na igrače

7949 pregleda 4 komentar(a)
Goran Perišić, selektor omladinaca Crne Gore, Foto: FSCG
Goran Perišić, selektor omladinaca Crne Gore, Foto: FSCG

Omladinska reprezentacija Crne Gore u Nionu će 7. decembra saznati rivale elitne kvalifikacione runde za plasman na Evropsko prvenstvo. Nova šansa, nakon minuta koji su u martu dijelili izabranike Gorana Perišića u Velsu od prvog učešća crnogorskih selekcija na velikom takmičenju, izborena je baš protiv rivala koji nas je zaustavio prije pola godine, ali u kadetima.

Naši omladinci revanširali su se Velsu, slavili sa 3:0 i sa druge pozicije izborili novu priliku za plasman na EP. Kakav su rezultat ostvarile nade crnogorskog fudbala govori i to da su iza sebe, osim Velsa, ostavili veliku Englesku i zajedno sa Austrijom izborili direktan prolaz.

- Nadamo se dobrom žrijebu, u preliminarnoj rundi baš i nije bio dobar, sa Engleskom, Austrijom i Velsom, ali igrači su pokazali karakter, zajedništvo i kvalitet da se nađu u eliti. Engleska će morati da čeka rasplet završnih kvalifikacija sredinom novembra, i nada se da bude najbolja trećeplasirana iz 13 grupa. No, mi se moramo pripremati za dalji put ove sjajne generacije - kazao je selektor Perišić.

Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Luka Zeković

Iz ekipe koju je u martu remijem nakon vođstva od 2:0, Vels sustigao na svom terenu (2:2) i samo je pet minuta dijelilo od završnice kadetskog šampionata, Perišić je selekciji do 19 godina priključio sedam igrača. O kakvim se talentima radi govori i to da su, od njih sedmorice Bodin Tomašević i Marko Perović jedini igrači koji su na podgoričkom turniru odigrali svaki minut, iako godinu mlađi od ove generacije, ali nisu mnogo zaostajali ni Andrija Bulatović, Lazar Maraš, Miloš Vračar, Andrej Camaj i Stefan Đukanović, koji samo zbog kartona, povreda ili premorenosti nisu odigrali svih 270 minuta.

Uz podršku starijih, igrača rođenih 2005. godine - golmana Benjamina Krijestarca, njegovu zamjenu Petra Boričića, kapitena Luke Lečića, Velimira Ljutice, Marka Vračara, Alekse Vujovića, Luke Bubanje, Dragana Miranovića, Nikole Medojevića, Milana Roganovića, Stefana Radojevića, Stefana Golubovića, Balše Mrvaljevića, ali i ostalih koji se ovoga puta nisu našli u najužem spisku od 20 igrača - eto ekipe koja nije slučajno pobjedila Francusku i Mađarsku na pripremnom turniru uoči kvalifikacija.

- Ostajem pri stavu da je 2006. godište naša najtalentovanija generacija, iz koje sam pozvao osam fudbalera ali od 26 izabranika u protokolu je moglo biti 20. A najbolji igrač, Vasilije Adžić igrao je za mladu selekciju, ali očekujemo da bude dostupan u elitnoj rundi u martu naredne godine. Svih 26 su dali nevjerovatan doprinos, pokazali karakter, disciplinu i odnos za ponos ovoj državi. I znali su da protiv Velsa nakon remija sa Engleskom i poraza od Austrije ne zavisi sve od njih, ali dali su sve da ubjedljivo pobijede Vels, a kao nagrada došao je taj remi Austrije i Engleske. A imali smo i podršku FSCG, u pripremama na Zlatiboru, i svemu ostalom, ali sada su klubovi na potezu. Ovi mladići moraju dobiti veću podršku, jer samo trojica igraju u Prvoj ligi. Druga i omladinske lige nisu baš nivo u kojem bi trebalo da napreduju - smatra Perišić.

U šestoj godini iskustva rada u mlađim reprezentativnim selekcijama, Perišić nema dilemu:

- Fudbalska akademija u Savezu sa generacijom 2006. godišta se pokazala kao odličan potez, nadam se da će i naredne godine u sličan projekat biti uključena jedna od mlađih generacija. Ali, potrebna je podrska klubova da daju više šanse mladima.

Igrači i Perišićev stručni štab pomoćnika - Sead Babača, Dragan Mijanović, kondicioni trener Milivoje Grbović, trener golmana Saša Živaljević, doktor Miro Knežević i sekretar Filip Stanojević, pokazali su da se može pobijediti i u konkurenciji neuporedivo većih i bogatih sistema.

- Bez respekta, kalkulacija ...ekipa je igrala napadački i na pobjedu. Pokazali su karakter i kvalitet, koji je zalog za budućnost našeg fudbala. I stekli su značajno međunarodno iskustvo, koje nam je falilo tokom elitne runde u martu u Velsu. Talenat nam zaista nije upitan, i tvrdim u svakoj generaciji imamo veliku perspektivu - zaključio je Perišić.

Bonus video: