Kad "samuraji" plešu: Mitoma, Kubo, Furuhaši i drugovi najavljuju revoluciju Japana

Japan je od juna odigrao šest mečeva, svaki je dobio - i to ubjedljivo i sa dosta postignutih golova. Pred njim su "padali" Salvador (6:0), Peru (4:1), Njemačka u Volfsburgu (4:1), Turska (4:2), Kanada (4:1) i Tunis (2:0)

8231 pregleda 1 komentar(a)
Majstor Sosijedada Take Kubo sa saigračima iz Japana, Foto: jfa.jp
Majstor Sosijedada Take Kubo sa saigračima iz Japana, Foto: jfa.jp

Znaju da napadaju, da kratkim pasovima "sakriju" loptu, ali i da se brane i kažnjavaju svaku reprezentaciju svijeta iz ubitačnog kontranapada...

Iako od Mundijala u Kataru, igraju samo prijateljske utakmice, fudbaleri Japana su u njima - igrom i rezultatima - uspjeli da oduševe planetu, na neki način najave i revoluciju fudbala u toj zemlji.

Ogroman potencijal "samuraji", koje sa klupe vodi Hadžime Morijasu, najavili su upravo na Svjetskom prvenstvu prošle godine kada su "nokautirali" superteškaše Njemačku i Španiji, a od Katara se oprostili u osmini tek nakon penal-ruleta protiv kasnijeg polufinaliste Hrvatske.

Fudbalski savez Japana odlučio je tada da na klupi zadrži Morijasua (koji se ranije proslavio domaćim titulama sa Hirošimom), vjerovali su u njega i nakon poraza od Kolumbije i remija sa Uragvajem u prijeteljskim mečevima, a onda je sve nakon toga bio ples "samuraja".

Japan je od juna odigrao šest mečeva, svaki je dobio - i to ubjedljivo i sa dosta postignutih golova. Pred njim su "padali" Salvador (6:0), Peru (4:1), Njemačka u Volfsburgu (4:1), Turska (4:2), Kanada (4:1) i Tunis (2:0).

U zavisnosti od situacije na terenu, Japanci se lagano transformišu iz formacije 4-2-3-1 u 4-3-3 ili obrnuto, a ako treba znaju da se brane i sa petoricom u posljednjoj liniji, dok je posebna snaga ove azijske selekcije širina koju u sastavu ima Morijasu. Uz to ni velikim zvijezdama iz Evrope nije zagarantovano mjesto među startnih 11.

Kada je riječ o zvijezdama, nekako se, ipak, sve vrti oko sjajnog driblera iz Brajtona Kaorua Mitome, "japanskog Mesija" iz Sosijedada Take Kuba i još jednog omalenog majstora iz ofanzive Kjogoa Furukašija iz Seltika.

Kapiten reprezentacije je zadnji vezni iz Liverpula Vataru Endo, a listu sjajnih fudbala sa Starog kontineta koji nose plavi dres čine i Daiči Kamada (Lacio), Ritsu Doan (Frajburg), Daizen Maeda (Seltik), Ajase Ueda (Fejenord), Takehiro Tomijasu (Arsenal), Ko Itakura (Menhengladbah), Ao Tanaka (Diseldorf), Takuma Asano (Bohum), Takumi Minamino (Monako)...

Na Mundijalu u Kataru i kroz prijateljeske utakmice najavili su okroman potencijal, a od novembra za Japance kreću nove prave stvari - najrprije start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026, a potom u januaru i šampionat Azije.

Bonus video: