Fudbalskog prvaka svijeta penzioniše dječji sirup

Prvak svijeta sa Argentinom, Papu Gomes, igrao je dopingovan na Mundijalu u Kataru, ali "gaučosima" ostaje Velika Boginja

4444 pregleda 0 komentar(a)
Papu Gomes "pao" na doping testu, Foto: REUTERS
Papu Gomes "pao" na doping testu, Foto: REUTERS

Prvak svijeta sa Argentinom, Papu Gomes, igrao je dopingovan na Mundijalu u Kataru, ali "gaučosima" ostaje Velika Boginja.

Vezista Monce Papu Gomes dobio je dvogodišnju suspenziju, a zabranjena supstanca otkrivena je u probi nekoliko dana prije početka Mundijala, dok je argentinski reprezentativac igrao u Sevilji.

Papu Gomes je u opravdanju naveo da se u večeri pred probu osjećao loše i da je zbog toga uzimao dječji sirup bez konsultacija sa klupskim ljekarima.

No, prema pravilniku WADA to nije objektivno opravdanje jer sportisti i sami moraju proučiti popis zabranjenih supstanci.

Sevilja i 35-godišnji Gomes bili su upoznati s istragom, kao i drugi klubovi. Ali Monca je ipak potpisala Gomesa krajem septembra, ali uz klauzulu o raskidu ugovora u slučaju diskvalifikacije.

Gomes je igrao za argentinski Arsenal, San Loreczo, potom Kataniju i Metalist iz Harkova, ali je procvat karijere doživio u Atalanti pod vođstvom Đanpjera Gasperinija.

U Boginji je proveo više od šest godina - za to vrijeme odigrao je 252 utakmice, postigao 59 golova uz 72 asistencije. Zbog sukoba sa Gasperinijem prešao je u Sevilju, ali je prošle sezone izgubio status prvotimca. U Monci je odigrao svega dvije utakmice.

Ako Gomesu ostane diskvalifikacija na snazi, moći će na teren tek 2025. godine a tada će imati 37 godina.

Na Mundiajlu je na etrenu bio u prvoj uatkmici i porazu do Saudijske Arabije (1:2), a potom i u osmini finala i trijumfu nad Australijom (2:1).

Pošto mu kazna počinje tek od danas to ne utiče na rezultate Argentine na Mundijalu.

Bonus video: