Gvardiola protiv De Zerbija: Brajton je opasnost i za moćni Siti

Aktuelni šampion Engleske nakon nekoliko skromnih igara i rezultata dočekuje "galebove" koji igraju fenomenalno pod vođstvom italijanskog trenera

2168 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kada je Pep Gvardiola rekao da u Italiji postoji mladi trener kojeg čeka velika karijera malo ko je zaista tako shvatio riječi koje je izgovorio menadžer Mančester sitija.

Mislio je na Roberta de Zerbija dok je ovaj još vodio Sasuolo (potom je bio u Šahtjoru), a prošle godine su Katalonac i Italijan postali rivali u Premijer ligi...

De Zerbi je stigao u Brajton poslije iznenadnog odlaska Grejema Potera u Čelsi i brzo pokazao svima na Ostrvu o čemu je u stvari pričao Gvardiola.

De Zerbi nije samo nastavio tamo gdje je stao Poter, već je unaprijedio igru “galebova”, pa i nije iznenađenje što Brajton ove sezone prvi put u istoriji igra na evropskoj sceni (igra grupnu fazu Lige Evrope).

Pep i Roberto se dobro znaju, a danas ih na “Etihadu” čeka novi međusobni duel u kojem je naravno Siti apsolutni favorit.

"Uvijek su mi mečevi sa Brajtonom posebno izazovni, jer dobro znam na šta je spreman De Zerbi, ali i koliko može taj tim", rekao je Gvardiola.

U susret duelu koji se igra od 16 sati su engleski mediji plasirali rečenicu koju je Gvardiola navodno izgovorio u tunelu stadiona “Ameks” nakon remija prošle sezone sa Brajtonom (1:1).

"Ovo je budući menadžer Sitija", rekao je Gvardiola bliskim saradnicima i stručnom štabu protivnika dok se pozdravljao sa De Zerbijem.

Brajton je poznat i kao tim koji nerijetko ruši najbolje i najskuplje engleske timove, to dobro zna Mančester junajted. Protiv Sitija je to, ipak, neka druga priča - pamti se samo trijumf iz maja 2021. kada je bilo 3:2 na “Ameksu”...

Deveto kolo otvaraju Liverpul i Everton od 13.30, a londonski derbi je u 18.30 kada Čelsi dočekuje lidera Arsenal...

GVARDIOLA: HALANDU ZLATNA LOPTA

Najveća pojedinačna nagrada u fudbalu, Zlatna lopta, biće dodijeljena 30. oktobra i gotovo da nema dileme da ide u ruke Lionela Mesija.

Argentinac je u decembru prošle godine osvojio svjetsku titulu sa Argentinom u Kataru, smiješi mu se osmi trofej u karijeri, mada Gvardiola ima drugog favorita i nada se da šansu ima njegov igrač.

Katalonac, koji je više puta rekao da u istoriji ne postoji veći fudbaler od Mesija, sada prednost daje Erlingu Halandu.

"Da, Haland bi trebalo da je osvoji. Imali smo triplu krunu, a on je postigao “50 miliona golova", kazao je Gvardiola.

Haland je dao 52 gola na 53 utakmice u svim takmičenjima u prvoj sezoni u dresu kluba iz Mančestera, a Siti osvojio sve velike pehare - u Premijer ligi, Ligi šampiona i FA kupu.

"Zlatna lopta mora da se sastoji iz dva dijela: jedna da bude za Mesija, a druga za ostale. Najgora sezona za Mesija je najbolja za ostale", jasan je Gvardiola.

DERBI U GRADU MODE, SAVIĆ PRESKAČE SELTU

Milan je pred reprezentativnu pauzu preuzeo prvo mjesto na tabeli Serije A, ima dva boda više od Intera, a četiri od Juventusa kojeg dočekuje sjutra veče od 20.45.

“Stara dama” je na startu imala dosta oscilacija, zato je i u minusu u odnosu na milanske timove, ali u derbiju može da nadoknadi sve...

"Idemo na pobjedu, to se podrazumijeva", rekao je trener Juvea Maks Alegri.

Očekuje se da zaigraju oporavljeni Dušan Vlahović i Federiko Kjeza, pa je definitivno Milan u većem problemu pred ovaj duel.

Suspendovan je Teo Ernandes, kao i golman Majk Menjan kojeg će zamijeniti treća opcija među stativama. Braniće Antonio Mirante, jer se u međuvremenu povrijedio Marko Sportijelo.

Mirante, koji ima 41 godinu, posljednji put je stao na gol u meču Serije A još u aprilu 2021.

Inter danas od 18 sati gostuje Torinu, u večernjem terminu (20.45) Adam Marušić i Lacio igraju sa Sasuolom u Emilija Romanji. Leće našeg Nikole Krstovića ide u Udine u ponedjeljak...

A u španskoj La Ligi, Atletiko Madrid seriju pobjeda želi da nastavi na gostovanju Selti (večeras od 21), gdje neće biti nedovoljno oporavljenog Stefana Savića. Real gostuje Sevilji (18.30), a Barselone dočekuje Atletik Bilbao (nedjelja, 21).

Bonus video: