Preminuo ser Bobi Čarlton, legenda engleskog i svjetskog fudbala

Čalrton je bio ključna figura u osvajanju titule prvaka svijeta reprezentacije Engleske 1966, najljepšoj fudbalskoj priči selekcije Gordog Albiona u istoriji

24136 pregleda 108 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ser Bobi Čarlton, legenda Mančester junajteda, engleskog i svjetskog fudbala, preminuo je danas u 86. godini, objavio je BBC.

Čalrton je bio ključna figura u osvajanju titule prvaka svijeta reprezentacije Engleske 1966, najljepšoj fudbalskoj priči selekcije Gordog Albiona u istoriji.

Za reprezentaciju zemlje iz kolijevke fudbala odigrao je 106 utakmica i postigao 49 golova, što je nekoliko decenija bio rekord, sve dok ga nisu srušili golgeteri modernog doba, Vejn Runi, pa Hari Kejn.

Čarlton je 17 godina bio prvotimac Mančester junajteda, s kojim je osvojio tri titule prvaka Engleske, Kup šampiona 1968. i FA Kup.

Bobi Čarlton
foto: BBC

Godine 1966. osvojio je Zlatnu loptu "Frans fudbala" za najboljeg igrača Evrope i dan-danas je jedan od samo nekoliko fudbalera koji su osvojili Svjetsko prvenstvo, Ligu (Kup) šampiona i Zlatnu loptu.

Bio je posljednji preživjeli putnik strašne avionske nesreće u Minhenu 1986, kada je poginulo osam fudbalera čuvenih "Bezbijevih beba", legendarne generacija Mančester junajteda, vraćajući se sa gostovanja Crvenoj zvezdi.

"Mančester junajted je u žalosti nakon smrti Ser Bobija Čarltona, jednog od najvećih i najomiljenijih igrača u istoriji našeg kluba", navodi se u saopštenju Mančester junajteda.

"Ser Bobi je bio heroj za milione, ne samo u Mančesteru ili Ujedinjenom Kraljevstvu, već gdje god se fudbal igra širom svijeta.

“Divili su mu se koliko zbog svog sportskog duha i integriteta, toliko i zbog njegovih izvanrednih kvaliteta kao fudbalera; Sir Bobi će uvijek biti zapamćen kao div u igri", naveli su sa Old traforda.

Familija Čarlton je saopštila da je legendarni Bobi preminuo u miru svog doma, u subotu u ranim jutarnjim satima.

Bobijev stari brat, Džeki Čarlton, takođe veliki fudbaler i trener, preminuo je prije tri godine.

Bonus video: