Luka, Emir i Ivan oduševili u Nionu, do sudijskih sertifikata sa najvećim ocjenama

U Nionu su zvanja i sertifikate Internacionalni sudija, ovog vikenda zaslužili Luka Pejović za poziciju glavnog arbitra, te linijski Ivan Pejović i Emir Kulogija.

3543 pregleda 368 reakcija 2 komentar(a)
Luka je sa lakoćom prošao glavni Jo-jo test, Emir i Ivan Arijet test za linijske sudije, Foto: Privatni album
Luka je sa lakoćom prošao glavni Jo-jo test, Emir i Ivan Arijet test za linijske sudije, Foto: Privatni album

Prestižni program Uefa, "CORE 57" koji je pokrenuo proslavljeni engleski fudbalski sudija Dejvid Eleri, kao najbolji u sedam mjeseci trajanja završili su maldi crnogorski arbitri.

U Nionu su zvanja i sertifikate Internacionalnih sudija ovog vikenda zaslužili Luka Pejović za poziciju glavnog arbitra, te pomoćnici Ivan Pejović i Emir Kulogija.

"Ponosni smo što smo od 14. marta i prvog devetodnevnog rada u Nionu, uspjeli da sada na petodnevnim završnim testovima 20. oktobra u istom gardu, sa uspjehom prođemo sve - od pravila fudbalske igre, zahtjevne fizičke Jo-jo i Arijet test, do svih drugih kompleksnih segmeneta koji uklučuju nivo znanja jezika, a mjerio se čak i procenat masti... Zahvalni smo i našim mentorima, pomoćnike je vodio Englez Stiv Čajld, a mene turski sudija Baris Šimšek", kazao je Luka Pejović.

CORE 57
foto: Uefa

Njih su sa Perspektivne liste za program "CORE 57" kandidovali Goran Mihaljević i Amil Gerina iz Komisije za suđenje FSCG.

"Opravdali smo očekivanja i više od toga a FSCG je bio fantastičan organizator i domaćin naše trodnevne provjere ovdje, jer su nas svu trojicu delegirali za utakmicu Kom-Internacional. Naši mentori su bili oduševlejni i ambijentom i našim vođenjem utakmice, odnosom i gostoprimstvom Saveza. Mi smo imali brojne obaveze u svih sedam mjeseci programa, slali smo u Nionu dnevne, pa mejsečne izvještaje našeg rada, fizičke parametre, snimke sa utakmica... Sada imamo setifikate da ubuduće možemo napredovati i suditi najveće utakmice, poput Lige šampiona, velike međunarodne reprezentativne turnire", objasnio je Luka Pejović.

Greške u fudbalu znaju biti izuzetno skupe, a Fifa i naročito Uefa godinama unazad tome posvećuju posebnu pažnju, edukacija talentovanih sudija je među najvažnijim segmentima, uz unapređenje skupe tehnologije.

Naši polaznici su morali da prođu brojne programe u trajanju od osam do čak 20 sati dnevno, od testova, obuka, pregleda i čak rada sa psihologom ali i ličnim fitnes trenerom. Luka Pejović bio je jedan od dvojice najmlađih polaznika.

"Kompleksno i sveobuhvatno, tako se u najkraćem može objasniti program koji smo završili. Bilo je tu i obuke radu u VAR sobi, predavanja fantastičnog holandskog sudije Danija Makelija, sa akcentom na reakciju u slučaju uočene greške", istakao je Pejović i dodao da su tokom programa imali testove u Ženevi i Francuskoj.

Luka, jedan od najmlađih polaznika je prošao najteži - Jo-jo test
Luka, jedan od najmlađih polaznika je prošao najteži - Jo-jo testfoto: Uefa

Bonus video: