Pogrešan korak

Preovladavajući utisak sa pres konferencije na predstavljanju kandidature Dragana Vujovića za mjesto predsjednika UK Centar jeste taj da se kampanja za promjene vodi tako što se traže krivci na sve strane, čak i među medijima, a ne nudi - rješenje

13429 pregleda 31 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Borbu za promjene u crnogorskom fudbalu, članovi Udruženja Fudbalska Crna Gora počeli su na pogrešan način - držanjem, između ostalog, lekcije medijima, ali i iznošenjem nekih kontradiktornih stavova.

Ne svi, ali utisak sa pres konferencije na predstavljanju kandidature Dragana Vujovića za mjesto predsjednika Udruženja klubova Centar jeste taj da se kampanja za promjene vodi tako što se traže krivci na sve strane, pa čak i među novinarima, a ne nudi - rješenje.

Legitimno je, a možda i logično, da se program reforme pravi u dogovoru sa klubovima, te da za sada postoji, kako je rečeno nacrt, ali je potpuno nelogično, a prije svega - nekoordinisano - da Dragan Vujović najavljuje da će ako postane predsjednik učestvovati u radu IO FSCG, a da to dvije godine ne radi Nenad Maslovar, koji je predsjednik Udruženja klubova - Jug, uz objašnjenje da ne želi da učestvuje u radu “nelegalnog saveza, koji nije registrovan u Ministarstvu sporta”.

Status FSCG sigurno se neće promijeniti u narednih 20-ak dana, tako da bi Vujović učestvovao u radu “nelegalne organizacije”.

Još manje je logično da od 2021. godine, kada je izabrano rukovodstvo FSCG, na sjednice nisu dolazili delegati i predstavnici klubova, koji se deklarišu kao opozicija aktuelnom rukovodstvu, čime su propustili dvije šanse da predstavnicima UEFA i FIFA saopšte svoje stavove.

Ili da, s druge strane, oponiraju finansijskim izvještajima koji se iznose na sjednicama Skupštine FSCG, a u kojima se i navodi koliko je, recimo, novca raspoređeno crnogorskim klubovima, ne računajući infrastrukturu, iz sva tri ranga, te ženskim i futsal klubovima (u posljednjem izvještaju, koji je javno iznijet, saopštena je cifra od 2,5 miliona eura za godinu).

Paradoksalno, Maslovar je, recimo, medijima zamjerio što se više ne bave tom temom, a njihovo (i njegovo) ćutanje prema međunarodnim federacijama obrazložio je time da ne žele da se crnogorski fudbal nađe pod sankcijama.

Nepripremljeno, a prije svega nekoordinisano, tako je djelovao dio govornika sa današnjeg pres-panela, pa je tako Vujović poručio da bi "smanjio broj stranaca u Prvoj ligi", a direktor Budućnosti Novak Novaković da bi "stvorio uslove za dovođenje više kvalitetnih stranaca".

Medije i njihovo izvještavanje o stanju u CG fudbalu kritikovao je i direktor Sutjeske Željko Perović, koji je višegodišnje ćutanje kluba o problemima povezao sa “jednom partijom”. Ta “jedna partija” na državnom nivou nije na vlasti više od tri godine, od kada iz kluba iz koga dolazi nije, makar javno, iznijet nijedan problem...

Niko na panelu i nije odgovorio na pitanje zašto Fudbalska Crna Gora ovako, ili sličnim aktivnostima, nije djelovala i prije tri godine - pa i ranije, zašto tada nije ukazivala na probleme, zašto uostalom nije podržala rijetke medije koji su izvještavali i ukazivali na stvarne probleme u crnogorskom fudbalu (i oštro kritikovali smjenu Kranjčara, na primjer), i to bez spominjanja bilo kakvih političkih partija i promjena na političkoj sceni?

Da su ćutali zbog toga što je neka druga partija tada bila na čelu države i što su putevi do funkcija i zadovoljavanja interesa, uglavnom, bili "neprohodni"?

Prva pres konferencija bila je, zahvaljujući pomiriteljskim tonovima većine učesnika, ipak znatno blaža verzija jedne prljave kampanje koja se mjesecima vodi preko opskurnih i anonimnih Facebook stranica, sa kojih se grub način - omalovažavanjem, vrijeđanjem, etiketiranjem, neistinama, po metodama koji su bili karaktaristični za mnoge djelove bivše vlasti - piše o “drugoj strani”, pojedincima, od kojih su neki danas bili za stolom među govornicima, a neki u ulozi novinara...

Bonus video: