Velikani u crvenoj zoni - Ajaks, Lion, Bazel i Šalke na mjestu gdje ih je teško bilo zamisliti

Titule i Liga šampiona sada izgledaju tako daleko - Ajaks se nalazi na pretposljednjem mjestu na tabeli, Lion i Bazel na posljednjem, dok Šalke sada vuku duhovi treće lige

14451 pregleda 5 komentar(a)
Navijači Ajaksa preživljavaju teške dane, Foto: AFC Ajax (X)
Navijači Ajaksa preživljavaju teške dane, Foto: AFC Ajax (X)

Ne tako davno bili su važne priče Lige šampiona, neki od njih i šampioni svojih država, kroz istoriju fudbalski velikani... A, ove sezone - bez obzira što se takmičenja tek zahuktavaju - dotakli su dno, pojedini i bukvalno.

Ajaks, Lion, Bazel i Šalke nalaze se trenutno u "crvenoj zoni", na pozicijama na tabeli gdje ih je teško bilo zamisliti.

Gigant iz Holandije, četvorostruki šampion Evrope i 36 puta prvak države, prije četiri godine je podsjetio na staru slavu kada su ga od finala Lige šampiona dijelile sekunde. Prije dvije sezone Ajaks je bio šampion Holandije, prošlu je uz dosta muka završio na trećoj poziciji, a nakon devet rundi ove jeseni nalazi se na pretposljednjem mjestu na tabeli Eredivizije.

Milioni od transfera, a pojačanja nisu prava

Godinama su sa "Johan Krojf arene" odlazili najbolji igrači (poput Frenkija de Jonga ili Matijsa de Lihta), milioni su se slivali u klupsku kasu, ali čini se da pojačanja koja su stizala nisu bila prava. Uostalom, samo ovog ljeta Ajaks je potrošio skoro 110 miliona eura na 12 pojačanja, a trenutno je ispod njega na tabeli samo Folendam.

U kakvom nokdaunu se klub iz Amsterdama nalazi najbolje govori da je u međuvremenu u Ajaks kao savjetnik stigao legendarni trener Luj van Gal, a otkaz je dobio šef stručnog štaba Moris Stejn.

Naredni mjeseci pokazaće da li će čuveni "Pukovnik" uspjeti ponovo da uzdigne svoj Ajaks, ali "klasiker" sa šampionom Fejenordom (poraz 4:0 na domaćem terenu) bio je prava slika trenutka u kojoj se "kopljanici" trenutno nalaze.

Od "lavova" se više niko ne plaši

Početak novog milenijuma u Francuskoj bio je u potpunosti u bojama Liona - klub sa "Žerlana" je od 2002. do 2008. bio redovni šampion zemlje, imao je zapažene rezultate u Ligi šampiona, a dres ovog kluba nosili su igrači poput Karima Benzeme, Žuninja Pernambukana ili Uga Ljorisa...

Stigli su "lavovi" 2010. do polufinala Lige šampiona, pa deset godina kasnije trijumfom nad Mančester sitijem ponovo, a ove sezone nakon devet kola imaju samo tri osvojena boda i "drže fenjer" na dnu Lige 1.

Za sada ekipu nije uspio da probudi ni novi trener i heroj Italije sa Mundijala 2006. Fabio Groso, koji je na obalu Rone stigao početkom sezone.

Sent Jakob park je bio neosvojiv za Liverpul i Junajted

Bazel je poslije Grashopersa najveći klub Švajcarske, ali za razliku od ekipe iz Ciriha, klub sa "Sent Jakob parka" većinu titula je osvojio u periodu kada je domaći šampionat postao mnogo jači. Uostalom od 2002. do 2017. Bazel je 12 puta bio prvak Švajacarske.

Uz sve to u ovom milenijumu je bio simbol Švajcarske u Ligi šampiona, a ostaje da se pamti da je bez grupne faze ostavljao engleske velikane Liverpul i Mančester junajted.

Posljednjih godina primat u Švajcarskoj preuzeo je Jang Bojs iz Berna, a "Bal" je pao toliko nisko da je trenutno na posljednjem mjestu u domaćem šampionatu.

Šalke - kad misliš da ne može gore

Možda Šalke već 65 godina nije šampion Njemačke, ali svakako ostaje jedan od velikana ove zemlje, a u tom periodu bilo je i sezona za pamćenje - osvajanje Kupa Uefa 1997, stizao je i do polufinala Lige šampiona 2011, a prije samo četiri godine posljednji put igrao u Uefinoj eliti.

Kroz sve te godine njegov dres nosila su velika fudbalska imena kakva su Manuel Nojer, Mesut Ozil, Raul Gonzales, Ivan Rakitić, Liroj Sane, Leon Gorecka, Klas-Jan Huntelar...

Ipak, 24 mjeseca nakon possljednjeg nastupa u Ligi šampiona klub iz Gelzenkirhena doživio nokaut kada je ispao iz Bundeslige. Uspio je nakon toga da se vrati, ali bez uspjeha, pa je ekspresno na kraju prošle sezone ponovo završio u Cvajti.

I kada se činilo da ne može gore, "rudari" su otišli korak dalje - pošto se trenutno nalaze u "crvenoj" zoni druge njemačke lige, sa samo dvije ekipe ispod sebe na tabeli.

Bonus video: