Sutjeska bi da nakon 700 dana pobijedi Budućnost, lider na noge zahuktalom Mornaru

Danas sve utakmice 14. kola Meridianbet 1. Crnogorske fudbalske lige, uključujući i najveći derbi

6819 pregleda 5 komentar(a)
Petar Grbić (Budućnost) u duelu sa Draganom Grivićem (Sutjeska), Foto: FSCG
Petar Grbić (Budućnost) u duelu sa Draganom Grivićem (Sutjeska), Foto: FSCG

Budućnost i Sutjeska igraju pod Goricom (18.30 h) drugi najveći crnogorski derbi ove sezone, koji po običaju ima veliki značaj kada je u pitanju tabela i nastavak šampionske trke.

No, za razliku od nekih ranijih derbija i prethodnih sezona, ovo nije duel vodećeg dvojca - ispred Podgoričana i Nikšićana smjestio se Dečić, koji je vezao pet pobjeda i sa vrha tabele čeka rasplet jesenjeg dijela polusezone.

Prednost Tuzana, doduše, nije velika, barem u odnosu na Budućnost - iznosi samo bod, dok je Sutjeska malo više zaostala i u najvećoj utakmici na domaćoj sceni traži povratak u borbu za titulu.

Nikšićani sa Mornarom dijele 4. mjesto na tabeli, a za vodećim Dečićem zaostaju sedam bodova.

Budućnost i Sutjeska su dva najveća i najtrofejnija domaća kluba, ali ono što upada u oči jeste serija koju podgorički tim ima u duelu sa Nikšićanima - nije poražen već 10 utakmica, računajući i prvenstvo i Kup (šest pobjeda, četiri remija), a posljednji poraz doživio je još u novembru 2021. godine.

Od tada je prošlo "okruglo" 700 dana!

Može li Sutjeska da prekine ovu lošu seriju.

“To je utakmica kada forma, statistika, tabela i ostalo - padaju u vodu”, oprezan je trener Budućnosti Mladen Milinković.

Prvi derbi u sezoni, odigran u Nikšiću, Budućnost je dobila (2:1), golovima Balše Sekulića i Milana Vukotića.

“Nadam da će naša ekipa uspjeti da ponovi partije iz prethodnih derbija i da napravimo dobar rezultat. U ovakvom meču nema favorita - i ovdje volja želja i inspiracija odlučuju, uz malu dozu sreće”, dodao je Milinković.

Sutjeska i dalje traži pravu formu, u minulih 13 kola upisala je samo četiri pobjede, a možda je trijumf prethodnog vikenda protiv Jedinstva (2:0) najava boljih dana.

“Dobro se poznajemo, igrali smo i nedavno... Dobro smo se spremili za ovaj meč, na raspaloganju imamo kompletan sastav”, rekao je trener nikšićkih “plavo-bijelih” Vladimir Janković.

“Našu šansu vidim u tome što smo napravili kontinuitet treninga, igara, uigranosti, homogenosti, kao i u atmosferi koja vlada kod nas”, dodao je Janković.

Derbi pod Goricom vodiće najbolji crnogorski sudija Nikola Dabanović.

Lider Dečić gostuje u Baru - i pokušaće da nanese Mornaru prvi poraz nakon osam utakmica. Barani nisu izgubili još od 20. avgusta, kada su pali upravo protiv Dečića u Podgorici (3:1), nakon čega su “neokrznuti” prošli krkoz mečeve sa svim ostalim rivalima u ligi.

Za tim Milorada Pekovića, koji želi da sačuva prvo mjesto, eventualno i uveća razliku s obzirom na derbi Budućnost - Sutjeska, ovo će biti veliki test nakon pet uzastopnih pobjeda.

Petrovac dočekuje Jezero, Jedinstvo Franca će protiv Arsenala u Bijelom Polju pokušati da prekine seriju od četiri vezana meča bez pobjede, dok Mladost Lob.bet i Rudar na “DG areni” igraju derbi začelja - ako ostvare pobjedu, Pljevljaci će prvi put ove sezone prepustiti “fenjer”.

Parovi 14. kola

JEDINSTVO - ARSENAL (15 h)

Sudija: Nikola Cvijović (Budva)

PETROVAC - JEZERO (16)

Sudija: Nikola Vođević (Podgorica)

MORNAR - DEČIĆ (17)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

MLADOST - RUDAR (17)

Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

BUDUĆNOST - SUTJESKA (18.30)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

Standings provided by Sofascore

Bonus video: