Teatar Šatle spreman za Mesijevo krunisanje: Zlatna lopta od večeras osmi put u rukama najboljeg fudbalera današnjice

U Parizu će večeras (glavni dio programa počinje u 20.30h) biti dodijeljena Zlatna lopta, a pobjednik je odavno praktično poznat

6224 pregleda 3 komentar(a)
Mesi na ceremoniji iz 2021. kada je osvojio sedmu Zlatnu loptu, Foto: Printscreen YouTube/FC Barcelona
Mesi na ceremoniji iz 2021. kada je osvojio sedmu Zlatnu loptu, Foto: Printscreen YouTube/FC Barcelona

Najprestižnije individualno fudbalsko priznanje završavalo je u njegovim rukama i kada možda iza sebe nije imao osvojene najveće pehare, tako da je teško očekivati da Zlatnu loptu "Frans fudbala" Lionel Mesi neće "zagrliti" u trenutku kada je šampion svijeta.

U pariškom Teatru Šatle sve je spremno za novo krunisanje "čarobnjaka iz Rozarija" - kako tvrde praktično svi svjetski mediji Mesi će večeras (glavni dio programa počinje u 20.30h) osmi put u karijeri dobiti Zlatnu loptu.

Fudbalski insajder Fabricio Romano ranije je čak objavio i da su glasovi prebrojani i da je večerašnja ceremonija samo pitanje protokola.

Na vječnoj listi osvajača ove velike nagrade iza Mesija se nalaze Kristijano Ronaldo sa pet trofeja, zatim Mišel Platini, Johan Krojf i Marko van Basten sa po tri. Tokom posljednjih 16 godina jedini osvajači Zlatne lopte koji nisu bili Ronaldo i Mesi bili su Luka Modrić (2018) i Karim Benzema (2022).

Među 30 preostalih kandidata u ovogodišnjem izboru najveći rival Mesiju bio je fenomenalni Erling Haland koji je tokom prethodne godine tresao mreže gdje god je stigao, a sa Mančester sitijem je osvojio Ligu šampiona, Premijer ligu i FA kup.

Ipak, Mesijeva bajka na Mundijalu u Kataru zasjenila je sve to.

Na ceremoniji u Parizu biće izabrana i najbolja fudbalerka planete, zatim najbolji fudbaler do 21 godine (Kopa trofej), najbolji golman (trofej Lava Jašina), biće uručene i Sokrates nagrada (za humanitarni rad), trofej Gerda Milera (za najboljeg strijelca), a izabraće se i idelni tim u 2023.

Bonus video: