Trećeligaš noćna mora Bajerna: Izgnanik, osnivač Bundeslige, majstor za Kup sa trenerom koji je vaspitač u vrtiću

Sarbriken, klub koji posljednjih tridesetak godina "luta" od druge do pete njemačke lige, nakon polufinala Kupa iz 2020. ove sezone senzacionalno iz "Pokala" izbacio giganta Bajern

4727 pregleda 0 komentar(a)
Golman Sarbrikena Tim Šrajber slavi trijumf na Bajernom, Foto: Reuters
Golman Sarbrikena Tim Šrajber slavi trijumf na Bajernom, Foto: Reuters

Smješten na samo nekoliko kilometara od granice sa Francuskom, nekadašnji grad čelika i piva Sarbriken rijetko je tokom posljednih 30 godina uživao u vrhunskim fudbalskim utakmicama.

Ipak, čuveni "Pokal" ili Kup Njemačke bio je posebna priča za grad i klub koji je osnovan prije tačno 120 godina - u nedavnoj "korona sezoni" kao četvrtoligaš Sarbriken je stigao do polufinala Kupa, a sinoć je režirao i veću seznaciju od te.

Klub koji je u međuvremenu iz četvrtog ranga njemačkog fudbala uskočio u treći, u šesnaestini finala eliminisao je ekipu koja je simbol fudbala u toj zemlji, giganta i činilo se nedodirljivog favorira Bajern iz Minhena - 2:1.

Momci Ridigera Cila, inače gospodina koji osim što vodi Sarbriken radi i kao vaspitač u vrtiću, do trijumfa na Bajernom stigli su golom Marsela Gausa u 96. minutu.

Osim pomenuta dva rezultata u Kupu, sve ostalo veliko što je uradio Sarbriken vezano je za daleku istororiju, pa je klub iz savezne države Sarland 1943. i 1952. bio vicešampion Njemačke.

Kad je već u pitanju istorija, ovaj klub iza sebe ima mnogo burnih perioda.

Tako je nakon Drugog svjetskog rata oblast Sarland bila pod kontrolom Francuske, pa je Sarbriken kao izgnanik morao da igra utakmice u komšijskoj zemlji. Ipak, 1952. uslijedio je povratak u Njemačku, a iste godine klub sa rijeke Sar igrao je finalnu utakicu za prvaka protiv Štutgarta, koju je izgubio pred skoro 90.000 gledalaca u Ludvigshafenu.

Naredne godine nisu bile baš uspješne, ali je 1963. kada je rođena Bundesliga Sarbriken - tada za mnoge iznenađujuće - dobio poziv da bude dio istorije i član elite tokom inauguracione sezone. Njemački mediji pišu najvše zahvaljujući Hermanu Nojbergeru, tada uticajnom fudbalskom zvaničniku, a kasnije i dugogodišnjem predsjedniku Fudbalskog saveza Njemačke.

Ludvigspark, stadion Sarbrikena tokom meča sa Bajernom
Ludvigspark, stadion Sarbrikena tokom meča sa Bajernomfoto: Reuters

Ipak, skroman tim učinio je da Sarbriken bude ubjedljivo posljednji i odmah ispadne.

Kroz naredne decenije "plavo-crni" su s vremena na vrijeme znali da se vrate u Bundesligu, a posljednji put 1993. Dvije godine nakon toga zbog finsijske krize završili su u nižim ligama i od tada uglavnom "lutaju" od drugog do petog ranga njemačkog fudbala.

Noći u Kupu, poput one sa Bajernom ili prije tri godine kada su stigli do polufinala i meča sa Bajer Leverkuzenom, ipak su posebna priča, nešto o čemu će se dugo pričati na dokovima rijeke Sar.

Bonus video: