Vlada Kolumbije: Oca Luisa Dijasa kidnapovala pobunjenička ELN

ELN je glavna preostala aktivna gerilska grupa u Kolumbiji koja se bori protiv države od 1964. godine i ima oko 2.500 članova, piše danas BBC. Najaktivniji su u pograničnom regionu sa Venecuelom, gdje i žive roditelji Luisa Dijasa

3532 pregleda 0 komentar(a)
Podrška za Luisa Dijasa i njegovu porodicu u Barankasu, Foto: Reuters
Podrška za Luisa Dijasa i njegovu porodicu u Barankasu, Foto: Reuters

Kolumbijska vlada saopštila je danas da je pobunjenička grupa Nacionalna oslobodilačka armija, poznata kao ELN, odgovorna za otmicu oca fudbalera Liverpula Luisa Dijasa.

Delegacija kolumbijske vlade, koja je trenutno u pregovorima sa ELN-om, saopštila je da ima "zvanična saznanja" da je otmicu izvršila "jedinica koja pripada ELN-u".

"Zahtijevamo da ELN odmah oslobodi Luisa Manuela Dijasa i od sada su oni u potpunosti odgovorni za njegov život", rekao je Oti Patinjo, koji predvodi delegaciju vlade.

Roditelje Luisa Dijasa kidnapovali su prošle subote naoražani ljudi na motociklima na benzinskoj pumpi u malom gradu Barankasu na sjeveru Kolumbije.

Dijasovu majku, Silenis Marulandu, nekoliko sati kasnije je spasila policija koja je postavila blokade na putevima oko tog grada, koji se nalazi u blizini granice Kolumbije sa Venecuelom.

Kolumbijska policija je potom angažovala velike snage u potrazi za ocem igrača Liverpula, a ponudila je i novčanu nagradu od 48.000 dolara za informacije koje vode do Dijasovog oca.

ELN je glavna preostala aktivna gerilska grupa u Kolumbiji koja se bori protiv države od 1964. godine i ima oko 2.500 članova, piše danas BBC. Najaktivniji su u pograničnom regionu sa Venecuelom, gdje i žive roditelji Luisa Dijasa.

Luis Dijas je 2022. godine stigao u Liverpul iz Porta. Ovaj 26-godišnji fudbaler je propustio utakmicu Liverpula protiv Notingem Foresta u nedjelju, a njegovi saigrači i trener Jirgen Klop su pobjedu na tom meču posvetili upravo njemu.

Bonus video: