Boka ili Fluminense - "Marakana" će biti svjedok istorije

Finale Kopa Libertadores, večeras od 21 sat: Velikan iz Argentine želi sedmi trijumf kako bi se na vječnoj listi izjednačio sa Independijenteom, klub iz Rio de Žaneira cilja prvu krunu

7018 pregleda 0 komentar(a)
Sve je spremno za feštu u Rio de Žaneiru, Foto: CONMEBOL Libertadores
Sve je spremno za feštu u Rio de Žaneiru, Foto: CONMEBOL Libertadores

Južnomarički velikan ili klub koji želi da to konačno postane u okršaju na najvažnijem fudbalskom mjestu na kontinentu.

Sve je spremno za veliko finale Kupa Libertadores - Boka juniors protiv Fluminensea na legendarnoj „Marakani” u Rio de Žaneiru - večeras od 21 sat po našem vremenu.

Bilo da slavi Flu (inače domaće utakmice igra baš na „Marakani”) ili Boka, hram fudbala u Riju biće svjedok istorije.

Gigant iz Argentine bi u slučaju trijumfa sedmi put postao šampion Južne Amerike i tako bi se na vrhu vječne liste izjednačio sa rivalom iz Argentine Independijenteom, dok bi Fluminense prvi put bio krunisan kao vladar kontinenta.

Okršaj u finalu obilježiće i veterani koji su ne tako davno imali značajne uloge u Evropi, poput Edinsona Kavanija i Serhija Romera u Boki ili legendarnog Marsela u Fluminenseu.

Fluminense - Boka juniors
foto: Graphic News

"Želimo da Boki donesemo sedmu titulu - to je ono što svi ovdje sanjaju tako dugo", rekao je Romero u intervjuu za KONMEBOL.

"Vjerujem da će stvari ići putem koji želimo i da ćemo pobijediti", dodao je iskusni golman, junak svih revanša u nokaut fazi, jer je Boka prolazila na penale.

Marselo: Ne mislim o ličnim titulama, uživam u ovom trenutku

Marselo je kao igrač Real Madrida pet puta bio šampion Evrope, a ukoliko trijumfuje večeras postaće ukupno 15. fudbaler u istoriji koji će u svom vlasništvu imati pehare pobjednika Lige šampiona i Kupa Libertadores.

"Ne smatram sebe renomiranim igračem koji ima mnogo titula. Uvijek razmišljam o sadašnjosti, a sada uživam u jednom od najboljih trenutaka u životu - igrajući finale sa Fluminenseom", poručio je legendarni lijevi bek.

Njegov Fluminense je jednom bio blizu vrha Južne Amerike, ali je u finalu Kupa Libertadores 2008. bolji bio ekvadorski LDU Kito (2:1).

Domaći navijači na Kopakabani napali argentinske

Uvod u veliko finale nije mogao da prođe bez ružnih scena, pa su tako navijači Fluminensea na Kopakabani napali goste iz Buenos Ajresa.

Kako je prenijela „Marka”, navijači Boke su na čuvenoj plaži u blizini „Fan zone” imali svoj uobičajen dan kada ih je napala grupa domaćih ultrasa.

Isti list dodaje da je u tom trenutku lokalna policija sporo reagovala, te da su mnogi Argentinci opljačkani.

Postojala je mogućnost da se finale odigra bez prisustva publike, ali nakon sastanka KONMEBOL-a i predstavnika dva kluba ona brzo otpala.

Očekuje se da danas na ulicama Rio de Žaneira bude oko 100 hiljada navijača Boke, a kapacitet "Marakane" je za 22 hiljada manji od te brojke.

Bonus video: