Žeremi Doku - nova snaga moćnog Sitija

Belgijski napadač, najbolji pojedinac u goleadi protiv Bornmuta, pokazao zašto ga je aktuelni prvak Evrope ljetos Renu platio 65 miliona eura

9540 pregleda 0 komentar(a)
Savršeno pojačanje za Gvardiolu: Žeremi Doku, Foto: Reuters
Savršeno pojačanje za Gvardiolu: Žeremi Doku, Foto: Reuters

Ionako ogromna napadačka snaga Mančester sitija je ljetos dodatno pojačana igračem koji je stigao iz francuske Lige 1.

Pep Gvardiola je dobro znao koga dovodi kada je natjerao čelnike Sitija da plate Renu 65 miliona eura za Žeremija Dokua, a uvodni dio sezone pokazuje da Belgijanac ima kvalitet da bude u najboljem timu na svijetu.

Imao je Doku nekoliko dobrih izdanja do sada, a onda je zablistao u subotu protiv Bornmuta (6:1) kada je pogotovo u prvom poluvremenu bio napast za odbranu rivala. Postigao je atraktivan gol za 1:0, onda asistirao Bernardu Silvi za 2:0, pa bio slučajni asistent kada je šutirao a lopta na putu ka mreži zakačila Manuela Akanđija. Nije bio kraj, u drugom dijeli je pomogao i Filu Fodenu da se upiše...

Brzi krilni napadač igra na istoj poziciji kao Džek Griliš i Gvardiola vjeruje da će takvi igrači jedan drugog da tjeraju da budu još bolji.

- Želim da vidim da je Griliš ljut i želim da igra dobro. A onda da Doku bude ljut jer nije igrao posljednje dvije utakmice. To je način da zadržimo konstantnost na ovom nivou - rekao je Gvardiola.

O Dokuovoj partiji protiv Bornmuta je dodao:

- Bio je sjajan. Uvijek kada je na terenu donosi pametne odluke.

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMAN

Dimitrievski (Rajo Valjekano) - bio je spreman na sve što je pripremio Real u malom madridskom derbiju. Makedonac je najzaslužniji što je Rajo neporažen napustio “Bernabeu”.

ODBRANA

Upamekano (Bajern) - bilo je pitanje da li će uopšte igrati “klasiker”, a onda se Francuz pretvorio u jednog od junaka i pružio vjerovatno najbolju partiju u dresu Bavaraca. Postigao je gol za 1:0, potom počeo akciju iz koje je Bajern poveo 2:0...

Arauho (Barselona) - nije bio na visini zadatka u odbrani, pravo je čudo kako Sosijedad nije imao prednost do sudijske nakoknade kada je Urugvajac na drugoj strani zatresao mrežu i donio velika tri boda šampionu u San Sebastijanu.

SREDINA

Gordon (Njukasl) - viđen je još jedan gol u Premijer ligi koji je izazvao sumnju u integritet sudija u VAR sobi. Za Njukasl i Gordona to nije toliko bitno nakon što su u derbiju savladali Arsenal.

Čalhanoglu (Inter) - “kada trči Hakan, trči i Inter” - tako je “Gazeta delo sport” opisala partiju Turčina protiv Atalante. Čalhanoglu je pogodio iz penala u trijumfu “nerazura” 2:1 na jednom od težih gostovanja u Seriji A.

Mireti (Juventus) - jedna greška odbrane Fiorentine i prodor Filipa Kostića za asistenciju mladom vezisti su bili dovoljni da “stara dama” dođe do tri boda na “Artemio Frankiju”.

Fernandeš (Mančester junajted) - možda je u subotu sačuvao posao Eriku ten Hagu. Da Junajted nije savladao Fulam, a uradio je to golom Portugalca u sudijskoj nadoknadi, veliko je pitanje da li bi Holanđanin nedjelju dočekao kao menadžer velikana.

NAPAD

Lukaku (Roma) - od tragičara se pretvorio u junaka Rome protiv Lećea. Promašio je penal i bio u kontraritmu, a onda je u 94. minutu pogodio za preokret i pobjedu Rimljana 2:1. Pogodak je proslavio u suzama ispod tribine gdje su se nalazili navijači “vučice”.

Kejn (Bajern) - još jedna spektakularna partija u dresu Bajerna je učinila da navijači Borusije počnu da napuštaju tribine “Signal Iduna parka” desetak minuta prije kraja derbija. Englez je upisao het-trik i nastavio da pomjera granice u Bundesligi.

Doku (Mančester siti) - postao je još jedna ozbiljna opcija u napadačkoj mašineriji Pepa Gvardiole.

Boga (Nica) - koliko dobar posao radi Nica govori to da je nakon 11 kola lider Lige 1, ispred Pari Sen Žermena. Boga je postigao drugi gol u sezoni i doprinio trijumfu protiv Rena.

Bonus video: