Izbori u regiji - zašto su tako značajni?

Delegati Udruženja klubova FSCG Centar sjutra biraju novog predsjednika između Dragana Vujovića i Rista Lakića

5816 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izborna Skupština Udruženja klubova FSCG Centar održaće se u srijedu u Podgorici. Delegati, koji predstavljaju klubove i udruženja, imaće priliku da glasaju za jednog od dva kandidata.

Dragan Vujović, nekadašnji fudbaler i direktor Budućnosti, legenda jugoslovenskog fudbala, igrač Montreala i Njujork Kosmosa, izaći će “na crtu” Ristu Lakiću, takođe bivšem igraču i direktoru Budućnosti, nekadašnjem fudbaleru Partizana, crnogorskom reprezentativcu.

Dragan Vujović
Dragan Vujovićfoto: Arhiva Vijesti

Vujović je kandidat opozicije - zalaže se za personalne promjene u vođstvu crnogorskog fudbala, smjenu aktuelnog rukovodstva FSCG i predsjednika Dejana Savićevića, dok je Lakić je kandidat pozicije.

Risto Lakić
Risto Lakićfoto: Savo Prelević

Zašto su ovi izbori, u moru kojih je bilo u prošlosti, u bilo kojoj od tri regije, tako značajniji da se minulih dana toliko talasalo i u fudbalskim i u nefudbalskim krugovima?

U fudbalskoj Crnoj Gori se nakon političkih promjena, 2020. godine, prvi put od sticanja nezavisnosti pojavila i organizovana opozicija.

Na izborima na nivou Fudbalskog saveza 2021. Savićević je prvi put od 2006, pa čak i ranije, od 2001, kada je preuzeo Savez tada jedne od članica zajedničke države, imao protivkandidata na izborima. Zapravo, trebalo je da ga ima, jer se nekadašnji sudija Jovan Kaluđerović na kraju nije pojavio na izbornoj Skupštini 2021, kao ni delegati koji su trebali da glasaju za njega - smatrajući sjednicu nelegitimnom.

Opozicija je, nakon toga, nastavila da djeluje, a Vujović se kandidovao za Srednju regiju (sada Udruženje klubova FSCG - Centar) ispred nevladine organizacije “Fudbalska Crna Gora”.

Na izbornoj Skupštini Fudbalskog saveza Crne Gore (naredna takva trebalo bi da se održi 2025. godine), tri regije nose najveći broj glasova - po tri, prvoligaški klubovi po dva, a drugoligaški po jedan.

Kako je opozicija na prošlim izborima preuzela nekadašnju Južnju regiju, sada klubova Udruženje FSCG Jug (Nenad Maslovar je na čelu), dok se na sjeveru nakon izbora, kasnije i ponovljenih, nije mijenjalo ništa (predsjednik je i dalje Vojislav Došljak), onda je jasno koliko je značajno “pozicioniranje” u centru - možda bi čak moglo i da donese prevagu.

Izbori u srednjoj regiji se sada organizuju zbog smrti nekadašnjeg predsjednika, Vladana Vučelića.

Predsjednika regije biraju delegati klubova i udruženja - prvoligaši imaju po tri delegata, odnosno tri glasa, drugoligaša po dva, a trećeligaši iz regije Centar po jedan, koliko i udruženja ispred sudija, trenera, ženskog fudbala i futsala.

Novi predsjednik bira se prostom većinom.

Bonus video: