Lakić novi predsjednik Udruženja klubova FSCG Centar, Vujović mu čestitao u gospodskom maniru

Vanredna izborna Skupština Udruženja klubova FSCG Centar protekla je miroljubivijem tonu nego što su okolnosti najavljivale, zašta najveću zaslugu ima gospodsko držanje, kao i odnos, dvojice protivkandidata, Vujovića i Lakića

12833 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Dragan Vujović čestita Ristu Lakić, Foto: FSCG Centar
Dragan Vujović čestita Ristu Lakić, Foto: FSCG Centar

Delegati Udruženja klubova FSCG Centar su odlučili - novi predsjednik je Risto Lakić.

On je na vanrednoj Izbornoj skupštini u trci za prvog čovjeka regije pobijedio Dragana Vujovića.

Na sjednici je glasalo 29 delegata - 16 ih svoj glas dalo Lakiću, a 13 Vujoviću.

Izbori u srednjoj regiji organizovani su nakon smrti nekadašnjeg predsjednika, Vladana Vučelića.

Lakić je bio kandidat Fudbalskog kluba Iskra, a Vujović Udruženja "Fudbalska Crna Gora".

U kratkom ekspozeu, novi predsjednik nekadašnje Srednje regije istakao je da će se u svom mandatu založiti za poboljšanje infrastrukture, rješavanja problema sa finanansijama koji imaju gotovo svi klubovi, za promociju fudbala među najmlađom populacijom, ali i jačanju ljudskih resursa.

Risto Lakić
foto: FSCG - centar

"Potrebna nam je bolja infrastruktura. Potrebni su nam novi tereni i stadioni. To je najveći problem našeg Udruženja. U saradnji sa lokalnom samoupravom opština na teritoriji našeg udruženja, a odnosi se na gradove Podgoricu, Nikšić, Danilovgrad i Kolašin te novoformirane opštine Tuzi i Zeta, kao i našom krovnom Kućom fudbala nastojaću da pronađem odgovarajuća rješenja za sve klubove. A ponajviše za one iz treće lige, kako bi se trajno riješio ovaj problem. Jedna od mojih ideja je da, u saradnji sa Glavnim gradom i Fudbalskim savezom, krenemo u realizaciju izgradnje trening kampa u naselju Zlatica. Pomenuti kamp je kompleks povriše 60.000 m2 i njegovom izgradnjom riješili bi u velikoj mjeri problem sa odigravanjem utakmica, kako mlađih selekcija, tako i mečeva klubova koji nastupaju u okviru treće lige, odnosno lige seniora Udruženja klubova Centar", naveo je Lakić, nekadašnji fudbaler Budućnosti, Partizana i Vojvodine, crnogorski reprezentativac i član prvog crnogorskog fudbalskog tima nakon sticanja nezavisnosti.

"Nastojaću da fudbal još više i svi zajedno promovišemo među najmlađom populacijom. Smatram da imamo prostora da to uradimo u nekim sredinama gdje su naši članovi, odnosno klubovi našeg Udruženja možda zapostavljeni, odnosno nije im pruženo dovoljno prostora da dobiju nove članove".

"Svjestan sam činjenice da klubovi imaju problema sa finansijama. Svjestan sam i činjenice da ću se već prvog dana sresti sa zahtjevima za pomoć i rješavanje raznih situacija u kojima su se našli neki od klubova. Rješenje moramo tražiti na nekoliko načina. Pokušati da dobijemo određenu pomoć od lokalne samouprave i upoznati ih sa jako teškom i složenom situacijom u kojoj se nalaze naši klubovi i, sa druge strane, tražiti pomoć od Fudbalskog saveza Crne Gore. Naši zahtjevi moraju da budu realni, obrazloženi i zajedno osmišljeni, kako bi našim klubovima omogućili nesmetano funkcionisanje".

Skupština Srednje regije
foto: FSCG - centar

Njegov protivkandidat, legenda crnogorskog i jugoslovenskog fudbala Dragan-Guzo Vujović, kratko se obratio se delegatima prije glasanja:

"Ovdje se, nažalost, ne glasa za program, već za interese onih koji su naš fudbal doveli do ovakvog stanja. Glasajte kako želite, ali znajte da ćete biti saučesnici u ponoru i ovo malo fudbala šta nam je ostalo".

Pisali smo juče zašto su ovi izbori u regiji Centar, nekadašnjoj Srednjoj regiji, značajniji nego ikada ranije, fudbalska Crna Gora podijeljena je kao nikada do sada, a tenzija je moglda se se osjeti u vazduhu i uoči početka sjednice.

Na kraju je, ipak, mnogo toga proteklo u miroljubivijem tonu nego što okolnosti najavljivale, zašta najveću zaslugu ima gospodsko držanje, kao i odnos, dvojice protivkandidata, Vujovića i Lakića.

"Imao sam dostojnog protivnika, protivnika. Dragan Vujović bio je pomoćnik selektora mlade reprezentacije,Srbije i Crne Gore, čiji sam ja bio član. Dragan Vujović je bio jedan od najvećih navijača Budućnosti u vrijeme dok sam bio sportski direktora kluba. Znam, jer smo gotovo svaku utakmicu odgledali zajedno. Istina je danas se nalazimo na različitim stranama, ali smo najmanje različiti zbog njega", kazao je Lakić.

Vujović mu se zahvalio na lijepim riječima, čestitajući mu pobjedu, a slikovita je bila scene iz završnog dijela Izborne Skupštine, kada su svi Vujovićevi delegati napustili salu, dok je legendarni dribler Budućnosti i Njujork Kosmosa ostao do kraja.

Prije toga, delegatima se obratio predstavnik Koma, Savo Barac, koji je poručio Lakiću da je morao u danima prije Skupštine da obiđe sve klubove regije, da se raspita i sasluša probleme, te ponudi neki plan program, koji je, kako ističe, dobio od Vujovića.

"Od Vujovića sam ovo dobio", pokazao je Barac papir.

"A ovo od tebe, Risto", pokazajući praznu fasciklu.

Miodrag Džudović je ispred Udruženja trenera govorio o pritiscima i ucjenama sa kojima se suoči i on sam, kao i pojedini treneri članovi Udruženja.

Bonus video: