Totalni fudbal iz Gipuskoe - najmanja španska pokrajina sa osam igrača i trenerom u nokaut fazi LŠ

Real Sosijedad je protiv Benfike počeo sa pet lokalnih momaka (Ojarzabal, Elustondo, Zubeldija, Zubimendi i Berenećea), kasnije su ušla još dvojica (Turientes i Odriaziola), tu su i ostali Baskijci Merino, Munjoz, Paćeko, Remiro, a jedini među startnih 11 koji nije iz Španije bio je Takefusa Kubo

22146 pregleda 3 komentar(a)
Kapiten Mikel Ojarzabal slavi sa navijačim pobjedu nad Benfikom, Foto: Reuters
Kapiten Mikel Ojarzabal slavi sa navijačim pobjedu nad Benfikom, Foto: Reuters

Ušuškana uz obalu Baskijskog zaliva Gipuskoa, najmanja španska pokrajina (1.980 km kvadratnih, oko 700.000 stanovnika), vjerovatno je i najljepši kutak ove zemlje. Ipak, ono po čemu je taj dio Baskije posebno poznat su fudbal i Real Sosijedad.

Klub iz San Sebastijana, glavnog grada pokrajine, hit je Lige šampiona, sinoć je sa "Anoete" tokom uraganskih 20 minuta "oduvao" Benfiku (3:1) i već sada obezbijedio plasman u nokaut fazu Uefine elite.

Možda Sosijedad, za razliku o svog najvećeg rivala Atletik Bilbaoa, dozvoljava da dres kluba nose i igrači koji nisu Baskijci, ali ono što rade na "Anoeti" posebno je značajno za lokalne momke.

Do velikog uspjeha Sosijedad nije stigao zahvaljujući skupim strancima ili zvijezdama iz ostatka Španije - to je učinio sa čak osam igrača upravo iz Gipuskoe i još četvoricom iz ostalih djelova Baskije.

Uz to i tvorac čuda iz San Sebastijana je rođen u pokrajini Gipuskoa - trener Imanol Algvasil.

Od osam pomenutih lokalnih majstora njih sedam je sinoć igralo protiv Benfike - kapiten Mikel Ojarzabal, Aric Elustondo, Igor Zubeldija, Martin Zubimendi i Ander Berenećea su startovali, dok su u nastavku ušli Benat Turientes i Alvaro Odriaziola. Nije igrao samo Hon Ander Olasagasti.

Koloniju Baskijaca kompletiraju još Mikel Merino, Ajen Munjoz, Hon Paćeko i golman Aleks Remiro.

Ono što je takođe posebno zanimljivo među startnih 11 našao se samo jedan igrač koji nije iz Španije - Takefusa Kubo iz Japana.

Rad u Akademiji Zubijeta i vjera u upornost, rad i znanje trenera, na pravi način su počeli da se isplaćuju.

Imanol Algvasil je cijelu trenersku karijeru vezao samo za Sosijedad, a nakon što je godinama radio u mlađim sekcijama, 2018. je preuzeo A tim i oda tada kreće uspon kluba koji je jedine dvije šampionske titule osvojio 1981. i 1982, a koji je 2003. ostao na dva boda iza Real Madrida i nove krune.

Algvasil
Algvasilfoto: Reuters

Samo u premijernoj Imanolovoj sezoni Sosijedad je završio na devetom mjestu, a nakon toga uvijek na pozicijama koja vode u Uefina takmičenja.

U eri fudbala gdje se sve vrti oko novca i velikih pojačanja, Real Sosijedad je posebna priča, jedna od najljepših.

Arteta, Ćabi Alonso, Emeri, Lopetegi...

Da je Gipuskoa posebno fudbalsko podneblje govore i imena koja su tu rođena, a trenutno nisu u Sosijedadu - prije svih trenerska.

Tako je Mikel Arteta sa svojim Arsenalom na korak da se pridruži sunarodnicima iz Gipuskoe u nokaut fazi Lige šampiona.

Ćabi Alonso je igračka legenda velikana kakvi su Liverpul, Real Madrid i Bajern Minhen, a na startu trenerske karijere pravi čuda sa Bajerom iz Leverkuzena, sa kojim je lider Bundeslige.

Unaj Emeri je Aston Vilu doveo u vrh Premijer lige i izveo u Evropu, simbol je Lige Evrope koju je sa Seviljom i Viljarealom osvajao četiri puta. Sa "žutom podmornicom" je stigao i do polufiala Lige šampiona.

I Đulen Lopetegi je sa Seviljom osvajao Ligu Evrope, bio je selektor Španije i trener Real Madrida, dok je Andoni Iraola trenutno trener Bornmuta u Premijer ligi.

Bonus video: