"Modri" prodaju kao pravi giganti

Dinamo Zagreb je na 9. mjestu po zaradi od transfera fudbalere u ovom milenijumu

5947 pregleda 0 komentar(a)
Joško Gvardiol do statusa najskupljeg defanzivca ikada, nije mogao iz HNL-a, Foto: Manchester City
Joško Gvardiol do statusa najskupljeg defanzivca ikada, nije mogao iz HNL-a, Foto: Manchester City

Zagrebački Dinamo od početka trećeg milenijuma nije ispadao iz top 10 klubova koji su u svijetu najviše zaradili do transfera. “Modri” iz godine u godinu uspijevaju da zadrže pozicije na tabeli istraživanja Transfermarkta, nezavisno od činjenice da transfere realizuje iz, za evropske prilike, slabe lige kakva jeste HNL.

Transfermarkt je objavio listu 10 klubova koji su najviše zaradili od transfera u posljednjoj deceniji, dakle od sezone 2013/2014. godine i “modri” se kotiraju na sjajnom 10. mjestu. Dinamo je u tom periodu imao čistu dobit od 231 milion eura, realizovao je transfere svojih igrača za 307 miliona odštete, dok je kupovao za svega 76 miliona u istom periodu.

Ako se zna da za Joška Gvardiola, u ovom momentu zvanično najskupljeg defanzivca svijeta, Dinamo nije mogao da inkasira od Lajpciga više od 36,8 miliona (Gvardiol je ovog ljeta iz Bundeslige prešao u Mančester siti za vrtoglavih 100 miliona), onda je jasno koliku Dinamo ima slabu startnu poziciju u odnosu na evropske gigante.

Pogled na cifre za koje se Dinamo odricao svojih zvijezda, a potom i na njihov naredni transfer, pokazuje da su “mordi” tri puta skuplje prodavali igrače koje su dovodili u svoju akademiju, a potom je u najjačim ligama njihova vrijednost bila za još tri puta veća. Tako je Mateo Kovačić prešao u Inter za 11 miliona, a nakon dvije godine je realizovao transfer u Mančester siti za 33 miliona. Dejan Lovren je Lion koštao devet, pa ga je odatle Sautempton preuzeo za 25.

Dinamo je i prije posljednje dekade u Top 10, tačnije deveti je i na listi bilansa klubova u posljednjih 21 godinu. I ne samo da Dinamo odlično zarađuje, već i daje najmanje polovinu reprezentacije “vatrenih”. I ako se pogledaju samo transferi igrača iz sopstvene akademije u ovom milenijumu ispred Dinama je samo River Plata sa 359 miliona dobijenih obeštećenjem od odlazaka, drugi je Dinamo sa 331 milion.

A najviše je zaradila Benfika, koja je realizovala u posljednjoj dekadi transfere vrijedne 1,25 milijardi, dobit joj je bila 644 miliona, što znači da je dva puta skuplje “prodavala” nego što je dovodila igrače. Drugi je Ajaks, koji je u plusu 476 miliona, a treći Salcburg sa dobitkom od 435 miliona.

Bonus video: