Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG boravila u Briselu

Na specijalističkom seminaru edukatora pod nazivom ,,Women`s Football Competence Framework“ učestvovale su i delegacije Italije, Republike Irske, Velsa, Bugarske, Albanije, Danske, Farskih Ostrva, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Norveške, Portugala, Švedske i Slovenije

2793 pregleda 5 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG, koju su činili direktor dr Niko Raičković, sekretar i senior edukator Boris Ljutica i saradnik u edukaciji i nacionalni koordinator za ženski fudbal Jadranka Pavićević, boravila je od 6. do 8. novembra u Briselu na seminaru edukacije i usavršavanja edukatora trenera u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Na specijalističkom seminaru edukatora pod nazivom ,,Women`s Football Competence Framework“, osim zemlje domaćina i naše, učestvovale su i delegacije Italije, Republike Irske, Velsa, Bugarske, Albanije, Danske, Farskih Ostrva, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Norveške, Portugala, Švedske i Slovenije.

Na seminaru su se posebno elaborirale teme iz ugla edukatora trenera o značaju i implementaciji UEFA kompetencijskog okvira za ženski fudbal, koji je prihvaćen u UEFA Trenerskoj konvenciji.

Svaka od 15 zemalja učesnica iznijela je plan i program o značaju i ulozi edukatora trenera kroz prizmu edukacije sa akcentom na trenutnu situaciju u ženskom fudbalu.

Značajnu temu o novim iskustvima i trendovima u evropskom ženskom fudbalu predstavili su UEFA eksperti i članovi UEFA JIRA PANELA Kris van der Hegen iz Belgije i Sonja Kencler, UEFA ekspert za ženski fudbal.

Profesionalnu mrežu edukatora sa akcentom na ženski fudbal predstavile su delegacije Belgije, Švedske, Velsa i Norveške kroz svoj model rada i iskustva u radu, dok se u dijelu praktičnog rada na terenu predstavila ženska fudbalska akademija iz belgijskog Luvena sa WU15 selekcijom.

Vođa programa akademije Džo Van Grudenbek predstavio je funkciju, misiju i ciljeve akademije.

Trećeg dana seminara, UEFA Fitness eksperti Helena Andersen i Naomi Datson eleborilale su značajne teme implementacije fitnesa u ženskom fudbalu kroz okvir Fitnes UEFA B i Fitnes UEFA A licenci.

Prestižni seminar bio je koncipiran kao interakcija i razmjena iskustava između edukatora trenera 15 evropskih zemalja, teorijskih i praktičnih zadataka, kao i velikog broja radionica koje se tiču edukacije edukatora trenera, gdje je naša delegacija dala značajan doprinos u vidu diskusija i prezentacija.

Bonus video: