Ćabi Alonso je lijek za farmaceute: Bajer za godinu od dna do vrha i rekorda Bundeslige

Tim iz Leverkuzena nakon 11 kola od moguća 33 boda osvojio 31, nalazi se na vrhu Bundeslige, igra najljepši fudbal u Njemačkoj...

17494 pregleda 39 reakcija 3 komentar(a)
Ćabi Alonso, Foto: Bayer 04 Leverkusen (Facebook)
Ćabi Alonso, Foto: Bayer 04 Leverkusen (Facebook)

Kao neko ko je bio vrhunski vezni fudbaler, kao čovjek kojeg su osim teledirigovanih dugih pasova i golova sa centra, na terenu krasili inteligencija i karakter vođe, nekako je bio projektovan da jednog dana postane i odličan trener.

Ipak, niko nije očekivao da će priča Ćabija Alonsa pored terena tako brzo krenuti uzlaznom putanjom.

Nakon što je nekoliko godina vodio mlađe kategorije Real Madrida, fudbalska legenda iz Baskije stigla je na klupu Bajera iz Leverkuzena u trenutku kada su se "farmaceuti" nalazili na pretposljednjem mjestu Bundeslige.

Ćabi je na mjestu trenera kluba sa "Baj arene" u oktobru prošle godine naslijedio Herarda Soanea, koji je dobio otkaz nakon što je u premijernih osam rundi upisao samo jedan trijumf.

Nekadašnji zadnji vezni Sosijedada, Liverpula, Real Madrida i Bajern Minhena krenuo je "četvorkom" (4:0) protiv Šalkea, a nešto više od godinu kasnije njegov Bajer nalazi se na vrhu Bundeslige, igra najljepši fudbal u Njemačkoj i ruši rekorde jedne od najjačih liga Evrope...

Na pauzu zbog obaveza reprezentacija Bajer je otišao sa 31 od moguća 33 boda i tako je izjednačio rekord Bajerna koji je do istog broja bodova nakon 11 kola Bundeslige stigao u sezoni 2015/16.

Zanimljivo, dio oba rekorda bio je upravo Ćabi, pošto je prije osam godina nosio dres bavarske mašinerije koju je trenirao Pep Gvardiola.

Šta se to promijenilo na obali Rajne tokom posljednjih 13 mjeseci?

Bonifejs, Grimaldo, Hofman, Džaka...

Prije svega Ćabi Alonso je od igrača koje je zatekao na "Baj areni" izvukao najbolje, a to se vidjelo i tokom prethodne sezone. A, onda je tokom ljeta napravio nevjerovatan posao - svaki igrač koji je stigao u Leverkuzen postao je jedan od najboljih na svojoj poziciji.

Viktor Bonifejs trese mreže ili asistira praktično na svakom meču (11 golova, šest asistencija), Jonas Hofman je upisao pet golova i namjestio ih isto toliko, Aleks Grimaldo se ne zaustavlja po lijevoj strani, postiže spektakularne golove, a koliko dobro igra najbolje govori što je prvi put sa 28 godina dobio poziv u reprezentaciju Španije.

Na kraju, možda manje upadljivo, ali jedno od glavnih Ćabijevih pojačanja je Granit Džaka. Švajcarac je donio čvrstinu na sredini, a praktično ne griješi kada su pasovi u pitanju, pa tako ima najviše uspješnih dodavanja u završnoj trećini terena u ligama petice - 129.

"Mislim da su ljudi zaduženi za transfere slušali sve što im je govorio Ćabi Alonso i napravili su savršen prelazni rok. Ljetnje pripreme su bile ključne da se promijeni tim i prije svega njegov mentalitet", poručio je nedavno Lotar Mateus, legenda njemačkog fudbala.

Senzacija - Florijan Virc

Vjerovatno i ključni posao kada je stvarao moćni Bajer Ćabi Alonso je napravio sa Florijanom Vircom.

Još kao klinac Virc je proglašen njemačkim "čudom od djeteta", pa iako je dobijao dosta prostora u "crvenom dresu" veliki talenat nikako nije uspio da na pravi način pokaže u Bajeru gdje je stigao 2020, kada je imao 17 godina.

Dolaskom Ćabija Alonsa, Virc je postao prava "desetka" Leverkuzena - fudbaler koji se ne gleda često, maštovit, sjajan dribler, već sada igrač koji "vuče" ekipu i rješava mečeve...

Sa Džamalom Musijalom iz Bajerna bez sumnje je budućnost, ali i sadašnjost njemačkog fudbala, a njegov nedavni gol protiv Frajburga možda i najbolje opisuje šta sve može mladi maestro Bajera.

Sezona iz snova - 17 utakmica, 16 trijumfa i remi

Bajer Leverkuzen je ove sezone i svim takmičenjima odigrao 17 utakmica, slavio je na čak 16, a jedini remi upisao je protiv Bajerna u Minhenu (2:2).

"Farmaceuti" su od tog neriješenog ishoda na "Alijanc areni" vezali 12 pobjeda zaredom, što je najduži niz u ligama petice.

Uz to, Ćabijeva ekipa je najefikasnija u najačim ligama Evrope - Leverkuzen u prosjeku postiže 3,4 pogotka po meču.

Ćabi je stvorio mašineriju, a Bajern Minhen je konačno dobio pravog rivala u Njemačkoj.

Bonus video: