Pobjeda, pa kalkulacije

Crna Gora ima samo teoretske šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo, a da bi ostala u bilo kakvim kombinacijama uoči posljednjeg kola i gostovanja Mađarima, mora večeras (20.45) da pobijedi Litvaniju pod Goricom

7165 pregleda 9 komentar(a)
Stevan Jovetić na meču sa Litvancima u Kaunasu, Foto: FSCG
Stevan Jovetić na meču sa Litvancima u Kaunasu, Foto: FSCG

Fudbaleri Crne Gore moraju da pobijede Litvaniju večeras pod Goricom (20.45) da bi uopšte došli u domen kalkulacija i kombinacija i nadali se pomoći drugih reprezentacija kako bi sačuvali šansu da uhvate posljednji voz za Evropsko prvenstvo.

Mnogo je, međutim, realnije pričati o propuštenim šansama, nego potencirati neralnu nadu i tražiti pomoć Bugara, a najvažnije od svega, šta god da se desi večeras u Sofiji, ili za tri dana u Leskovcu jeste - da izabranici Miodraga Radulovića pobijede Litvaniju i osiguraju treće mjesto u grupi E.

Ono, faktički, ne donosi ništa, ali bi makar omogućilo da se na ciklus “Euro 2024” gleda iz malo ljepšeg ugla. I da se priča o “propuštenim šansama”, a ne o još jednoj lošoj kampanji.

Ipak, za one koji vjeruju u teoretske mogućnosti - Crna Gora za plasman na EP mora da pobijedi Litvaniju u Podgorici i Mađarsku za četiri dana u Budimpešti, te da se nada da će Bugarska pobijediti - ili danas Mađarsku u Sofiji, u meču koji počinje dva sata i 45 minuta prije naše utakmice, ili Srbiju u nedjelju u Leskovcu.

Pretežak zadatak, iz kojeg god ugla da se gleda: niti je Crna Gora u ovom ciklusu vezala dvije pobjede, posebno u četiri dana, niti je pobijedila favorita, niti je Bugarska ikoga dobila...

U svakom slučaju nada umire posljednja, a Stevan Jovetić i društvo treba da urade sve da je barem sačuvaju do Budimpešte, od koga kod zavisila.

- Ne zavisi sve od nas i to je problem. Ali, imamo dvije utakmice do kraja i naša želja je da osvojimo što više bodova - kazao je defanzivac Igor Vujačić.

Radulović i Vujačić na jučerašnjem presu
Radulović i Vujačić na jučerašnjem presufoto: FSCG

Selektor Radulović nije želio da zalazi u domen teorija i kalkulacija, niti je pričao o Mađarima - u fokusu je, kako istakao, isključivo duel sa Litvanijom. Sve drugo bi moglo samo da odvuče pažnju.

- Litvanci su nam veliki dužnici, dva boda koja smo izgubili tamo su na neki način i promijenila tok kvalifikacija. Zato je ovo na neki način utakmica principa - zadužili su nas, dobar su tim, fizički posebno, dobri su u tranziciji, ali želimo da im se revanširamo. Utakmici ćemo prići kao da je u pitanju baraž utakmica - naglasio je Radulović.

Crna Gora je oslabljena, bez dva igrača koji su među najvažnijim, iz liga “petice” - suspendovanog Stefana Savića i povrijeđenog Adama Marušića.

- Jasno je šta nam znače Savić i Marušić, ali dobra stvar je što se vraćaju Vešović i Vujačić - dodao je crnogorski selektor.

Marko Vešović se vraća nakon povrede, nije ga bilo od juna, Igor Vujačić nije igrao protiv Srbije u Beogradu zbog kartona. Nisu igrali protiv Litvanije u Kaunasu (Vujačić ostao na klupi) u meču u kojem je Crna Gora izgubila dva boda i ispustila veliku šansu, zbog gola primljenog duboko u nadoknadi vremena (2:2).

Litvanci su, međutim, pokazali da taj remi nije bio slučajan, pobijedili su potom Bugarsku u gostima, remizirali sa Mađarskom kod kuće. I fudbalskim laicima je jasno da “sokole” čeka mnogo teška utakmica protiv selekcije koja konkuriše za treće mjesto.

“Procijenite sami da li možete da potcjenjujete protivnika u kojem igraju igrači iz liga Italije, Grčke, Belgije, Turske… Bili smo razapeti u dijelu javnosti nakon remija u Litvaniji, a onda su oni otišli i dobili Bugarsku koja je više fudbalska nacija od njih, zaustavili su i Mađarsku”, naglasio je Radulović.

Jovović na meču u Litvaniji
Jovović na meču u Litvanijifoto: FSCG

Objasnio je potom šta znači to “razapeti”.

“Kada je u pitanju javnost, postoji stručna i laička. Što se mene tiče sve to primam normalno, ali ovim momcima nije potreban taj pritisak laičke javnosti. Ipak, puno razgovaramo, nema se vremena da se uradi puno na treningu ovih dana, nije lako ukobinovati nove igrače, ali sam siguran da oni izađu na teren imaće i želju i motiv da odigraju dobar meč”, dodaje Radulović, koji je otkrio karte - formaciju, neke od igrača koji će početi utakmicu.

“Igraćemo u formaciji 4-4-2, nemamo šta da krijemo. Možda ćemo ovom objavom olakšati njihovom selektoru, ali u fudbalu danas nema tajni, sve su to nijanse. Bitno je da se nametnemo. Nećemo ići grlom u jagode, ali ova postavka je najava da ćemo igrati napadački, da ćemo sve uraditi da pobijedimo”, otkrio je Radulović.

Edvin Kuč i Slobodan Rubežić - nekih su od “novih” momaka, koji se nameću.

- Kuč je prvi naš vezni igrač koji je dao dva gola na jednom meču, i to na debiju - on je pravi profesionalac, donio je kvalitet i zajedno sa Marko Jankovićem će činiti srce veznog reda. Rubežić je igrač koji je u fokusu, vrlo je tražen u Evropi i to je pokazatelj da smo napravili dobar izbor. Tu je i Tući, nijanse će odlučivati ko će biti u liniji centralnih bekova”, smatra selektor.

Duel pod Goricom počinje u 20.45 (RTCG), sudi Artur Dijaš iz Portugala.

Vujačić: Tri boda za navijače

Bez obzira na konačan ishod kvalifikacija, štoper Igor Vujačić prije svega želi da “sokoli” posljednji meč u Podgorici odigraju za navijače.

“Protiv Litvanije je posljednja domaća utakmica u ovim kvalifikacijama i to nam je još jedna obaveza da damo sve od sebe i pobijedimo. Navijači su uvijek bili naš 12. igrač, pozivam ih da dođu u što većem broju i vjerujem da ćemo im se odužiti pobjedom”, istakao je igrač Rubina iz Kazanja.

Nekadašnji fudbaler Zete i Partizana biće najiskusniji u posljednjoj liniji Crne Gore.

“Biće nam teže bez Savića, ali na momke koji su novi može ozbiljno da se računa, nadam se da ćemo svi biti na nivou - uključujući i mene”.

Vujačić
Vujačićfoto: Reuters

O kvalitetu Litvanije kaže...

“Podigli su formu, namučili Mađare, pobijedili Bugare. Igraju jako, sa puno duela, neće se povlačiti. Mi moramo da odgovorimo na njihov stil igre”.

Crna Gora bi na papiru trebalo da bude favorit.

“Najteže je igrati ovakve utakmice - na papiru jesmo bolji, ali moramo biti maksimalno fokusirani svih 90 minuta. Svi znamo šta se dogodilo u Kaunasu, možda će nam na kraju baš ti bodovi faliti za plasman na Evropsko prvenstvo”.

Bonus video: