Litvanci stigli po treće mjesto

Selektor Edgaras Jankauskas u optimističnom tonu poručio da njegova selekcija želi da napadne Crnu Goru, da kontroliše igru

1882 pregleda 0 komentar(a)
Edgaras Jankauskas, selektor Litvanije, Foto: LFF.LT/ELVIS ZALDARIS
Edgaras Jankauskas, selektor Litvanije, Foto: LFF.LT/ELVIS ZALDARIS

Reprezentacija Litvanije nema šansi da se plasira na Evropsko prvenstvo, ali ima svoju računicu - pobjedom nad Crnom Gorom preuzela bi treće mjesto, i sve što bi joj bilo potrebno da bi tu završila ciklus jeste da naša selekcija u nedjelju ne pobijedi u Budimpešti.

Za Litvance bi to bio najbolji kvalifikacioni ciklus ikada...

- Crna Gora ima još dvije utakmice, a mi jednu. Dijele nas dva boda. Možemo da sanjamo i razmišljamo o trećem mjestu, ali svu pažnju bih usmjerio na naš plan o utakmici - rekao je selektor Litvanije Edgaras Jankauskas sinoć na konferenciji za novinare pod Goricom.

Nakon remija sa Crnom Gorom u septembru (2:2) Litvanci su kod kuće poraženi od Srbije (3:1), a onda su u oktobru pobijedili Bugarsku u Sofiji (2:0) i bili u Kanunasu na korak od trijumfa protiv lidera grupe, Mađara (2:2).

Litvanci su, dakle, mnogo napredovali u odnosu na neki raniji period, recimo na ciklus Lige nacija 2018. kada su dva puta glatko izgubili od Crne Gore (4:1 u Viljnusu, 2:0 u Podgorici), a velike zasluge ima upravo čovjek koji sjedi na klupi, jedini Litvanac koji je kao igrač osvojio Ligu šampiona (sa Portom 2004.). Jankauskas je igrao i za Real Sosijedad, Benfiku, Klub Briž, Nicu...

U Podgorici očekuje vrlo intenzivan duel.

- I intenzivan i zahtjevan, kao što je bio onaj u Kaunasu. Još su svježa sjećanja na tu utakmicu. Crna Gora je tehnički i fizički dobra ekipa, naš posljednji meč bio je zanimljiv i pun takmičarskog naboja do posljednje sekunde. Nadam se i očekujem isti scenario večeras.

Litvanci igraju svoju igru, ni večeras se neće braniti.

- Želimo da napadnemo, da kontrolišemo loptu. To se ne mijenja u zavisnosti od protivnika. Stigli smo ovdje u dobrom raspoloženju, sa samopouzdanjem, ali u fudbalu se stvari brzo mijenjaju. Velika su očekivanja javnosti i vidjećemo kako ćemo se psihološki snaći - poručio je Jankauskas.

Bonus video: